Održana II. Konferencija tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe

Konferencijaweb1Danas je u Hrvatskom saboru održana II. Konferencija regionalnih tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe pod nazivom „Izazovi prikupljanja statistike po diskriminacijskim osnovama“. Konferenciju je organizirala Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja se uvodno obratila sudionicima i sudionicama konferencije, naglasivši kako je nakon prve konferencije u Beogradu (16.11.2016.) i potpisivanja Izjave o suradnji nezavisnih tijela za promicanje ravnopravnosti, ova II. konferencija nastavak višegodišnje partnerske suradnje institucija za ravnopravnost koje su svojim odazivom pokazali da potpisi na Izjavi o suradnji nisu bili samo „puko slovo na papiru“, već da su spremne unaprjeđivati suradnju na razini regije, u cilju poboljšanja i statusa svih onih koji su po bilo kojoj osnovi izloženi diskriminaciji. Pravobraniteljica je istaknula izuzetnu važnost unaprjeđenja prikupljanja podataka po diskriminacijskim osnovama i statističke obrade dobivenih podataka koji bi bili usporedivi na nacionalnoj i regionalnoj razini, a samim time i postali temelj izrade i provedbe učinkovitijih politika usmjerenih na zaštitu od diskriminacije ili njezinu prevenciju po bilo kojoj osnovi. 

Prisutnima se obratila i Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, koja je pozdravila skup i podržala suradnju. 

Uslijedila su izlaganja predstavnika i predstavnica tijela za ravnopravnost Hrvatske (ispred institucija Pučkog pravobranitelja, zamjenica pučke pravobraniteljice mr.sc. Tena Šimonović Einwalter; Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić; Pravobraniteljice za djecu, pravobraniteljica doc.dr.sc. Ivana Milas Klarić i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, sudac Ustavnog suda RH i bivši zamjenik pravobraniteljice Goran Selanec) , Bosne i Hercegovine (Budimir Petković, stručni suradnik Ombudsmana Bosne i Hercegovine), Crne Gore (Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, zamjenik Siniša Bjeković), Makedonije (Komisija za zaštitu od diskriminacije Republike Makedonije, predsjednik Komisije Aleksandar Dashtevski), Srbije (Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije, povjerenica Brankica Janković) i Albanije (Povjerenica za zaštitu od diskriminacije Republike Albanije, povjerenica Irma Baraku).

Posebni gosti bili su stručnjak za društveni razvoj i inkluziju Svjetske banke, Dominik Koehler, koji je predstavio rezultate istraživanja „Razumijevanje gospodarske dimenzije LGBTI diskriminacije u Jugoistočnoj Europi“ i Marko Krištof, ravnetelj Državnog zavoda za statistiku koji je predstavio publikaciju „Žene i muškarci u Hrvatskoj“, nove sadržaje na stranicama DSZ-a pod nazivom Dan žena na kojima se mogu naći statistički podaci po područjima, te najavio da će se uskoro krenuti sa statističkim praćenjem rodno uvjetovanog nasilja te da će se u 2018. obilježiti Equal pay day.

Nakon izlaganja, a u okviru rasprave, za riječ su se javile i predstavnice misija OSCE-a, koje su svojom podrškom omogućile predstavnicima regionalnih tijela sudjelovanje na ovoj konferenciji. 

Preporuke II. Konferencije regionalnih tijela za ravnopravnost:

(1) Neophodno je sustavno prikupljanje statističkih podataka prema usuglašenoj metodologiji u svrhu uspoređivanja istih na nacionalnoj i regionalnoj razini;

(2) Neophodno je, tamo gdje ne postoji, osnivanje centralnog tijela za prikupljanje i obradu statističkih podataka;

(3) Neophodna je sustavna obrada statističkih podataka o položaju građana i građanki diskriminiranih po nekoj od osnova definiranih zakonima;

(4) Neophodna je institucionalna podrška civilnim organizacijama koje prikupljaju i raspolažu vrijednim podacima ili statistički obrađenim istraživanjima,

(5) Podržava se razmjena statističkih podataka među tijelima za ravnopravnost Jugoistočne Europe u cilju definiranja zajedničkih izazova, ali i mogućih rješenja.


 

Slike s konferencije:

Konferencijaweb2v

Konferencijaweb3v

Konferencijaweb4v

Konferencijaweb5v

Konferencijaweb6v

Konferencijaweb7v

Konferencijaweb8v

Konferencijaweb9v

Konferencijaweb10v

Konferencijaweb11v

Konferencijaweb12v

Konferencijaweb13v

Konferencijaweb14v

Konferencijaweb15v

Konferencijaweb16v

*U privitku se nalaze Power Point prezentacije izlaganja.


 

Iz medija: 

HRT, 30.10.2017

HINA, 30.10.2017.

prvi.tv, 30.10.2017.

N1 TV, 30.10.2017.

NG-buntovnici.hr, 30.10.2017.

bljesak.info, 30.10.2017.

e-vijesti, 30.10.2017.

Povjerenica za ravnopravnost spolova Republike Srbije, 31.10.2017.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, 31.10.2017.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, 1.11.2017.

Pučka pravobraniteljica, 3.11.2017.