sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Reguliranje prostitucije prema nordijskom modelu

prostitutioninEUPrije nekoliko dana objavljena je vijest da se Francuska pridružila Švedskoj, Norveškoj, Islandu i Velikoj Britaniji, zemljama u kojima se kažnjavaju klijenti, a ne prostitutke. Narodna skupština izglasala je takav zakon sa 64 zastupnika/ca za i 12 protiv. Prema zakonu, plaćanje za primanje seksualnih usluga od sad će se naplaćivati 1.500 eura dok će oni koji to prekršajno djelo ponove za svoj prijestup biti primorani platiti 3.750 eura. Svi oni koji se ogriješe o novi zakon morat će upisati tečaj na kojem će učiti o neprilikama i opasnostima kojima su seksualni/e radnici/e izloženi/e.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je u više navrata isticala, te o istom izvještavala Hrvatski sabor, da je prostitucija jedan od oblika eksploatacije, odnosno diskriminacije žena, vrlo često povezan s nasiljem i trgovanjem ljudima. Stoga se godinama zalaže za švedski model kriminalizacije kupaca usluga i dekriminalizaciju prostitutki. Naime, često se naglašava da su prostitutke u prostituciji dobrovoljno, što navodi na krive zaključke o osobama koje pružaju seksualne usluge, a koje su prisiljene na prostituciju iz ekonomskih razloga kako bi osigurale egzistenciju sebi i osobama koje o njima ovise, najčešće djeci. Vrlo često se radi o ženama koje dolaze iz obitelji u kojima su višestruko zlostavljane bilo kao maloljetne, bilo kao punoljetne osobe, i/ili su bile lošeg imovinskog statusa, ili su uslijed tih i takvih okolnosti postale ovisnice o alkoholu ili opijatima.

Sva provedena istraživanja pokazuju da je prostitucija usko povezana uz nasilje nad ženama svih oblika i intenziteta te je posve neprimjereno prostituciju svoditi na manji broj osoba koje se zbog raznih osobnih razloga, koji nisu povezani s ekonomskom nuždom ili proživljenim nasiljem iz prošlosti, odaju prostituciji. Žene su u takvom poslu potpuno depersonalizirane i pretvorene u seksualne objekte. Razlozi su duboko ukorijenjeni u društvu, od najstarijeg-patrijarhalnog i konzervativnog gledanja na ulogu žene u zajednici, društvu i obitelji, do maksimalne seksualizacije medijskog pristupa ženskom tijelu kao objektu koji može poslužiti za sve.
 
Prostitucija je također usko povezana i s trgovanjem ljudi, a što je vidljivo iz činjenice da su sve žrtve trgovanja ljudima, koje su bile identificirane tijekom 2015. u Republici Hrvatskoj, bile ženskog spola te da su sve, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, bile seksualno eksploatirane.
 
Švedska je još 1999. usvojila Zakon o kupovini seksualnih usluga koji kriminalizira samo kupca usluga, a ne i prodavatelja/icu. Ovim pristupom smanjena je učestalost ulične prostitucije za 60% te je došlo do značajnog smanjenja povezanih vrsta kriminala poput trgovanja ljudima, pranja novca, nasilja i slično. 

U Izvješću o radu za 2015. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je istaknula da prostitucija predstavlja seksualnu eksploataciju žena te preporučila potpunu dekriminalizaciju pružatelja/ica seksualnih usluga i dosljedno kazneno sankcioniranje korisnika/ica tih usluga, bez obzira na okolnosti u kojima je djelo počinjeno.

Iz medija:

Index.hr, 13.4.2016.

Tportal, 13.4.2016.

Slobodna Dalmacija, 13.4.2016.

H-alter.org, 13.4.2016.

Dnevnik.hr, 13.4.2016.

Dnevno.hr, 13.4.2016.

N1.info.com, 13.4.2016.

Voxfeminae, 13.4.2016.

Kulturpunkt.hr, 13.4.2016.

Narod.hr, 13.4.2016.