U Osijeku održana 3. konferencija pod nazivom "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog"

OsijekkonfwebU sklopu EU-projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je, nakon istoimenih konferencija u Zadru i Zagrebu, danas u Osijeku, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom, organizirala 3. po redu konferenciju „Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog“. Konferenciju je otvorila pravobraniteljica Višnja Ljubičić, a podržali su je i sudionike/ce pozdravili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš. Raspravljalo se o problemima s kojima se žene susreću na tržištu rada te o preduvjetima za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života. Konferencija je obuhvatila okrugli stol, seminar i praktičnu radionicu.

Na okruglom stolu Redistribucije obaveza u poslovnom i privatnom životu i preduvjeti za njihovo pomirenje, pravobraniteljica Višnja Ljubičić predstavila je projekt „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“, aktivnosti, ciljeve i projektne partnere kao i predstavu „Što čekamo“ za srednjoškolce/ke koja problematizira rodne stereotipe. Govorila je i o socio-ekonomskom položaju žena, o najčešćim osnovama diskriminacije žena na tržištu rada – dob i okrugli stolWEBmajčinstvo, o rezultatima istraživanja „Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena“, autorice dr.sc. Ksenije Klasnić, koje je provedeno u sklopu ovog EU-projekta. Istraživanje je pokazalo kako žene dominantno obavljaju rutinske i svakodnevne poslove te brinu o djeci. Rutinske poslove, koji su klasificirani kao izolirajući, neplaćeni i nemaju nikakvog doticaja sa zadovoljstvom ili dokolicom, žene obavljaju u čak 83 posto slučajeva. Analiza je potvrdila kako je briga o djeci ili isključivo ženski ili zajednički posao, ali nikada isključivo muški. Istraživanje je provedeno metodom ankete (online i telefonski) na nacionalno reprezentativnom uzorku od 600 zaposlenih žena koje žive s partnerima i pokazalo da je svaka druga žena, kako bi uspjela odraditi sve kućanske i obiteljske obaveze, barem jednom u životu znatno smanjila količinu sna na duži vremenski period. Analize pokazuju da se takvo opterećenje najlakše može ublažiti ili ukloniti ako se partner više angažira u brizi za dijete. Pravobraniteljica je ukratko predstavila i rezultate istraživanja o korištenja prava na stanku za dojenje djeteta i preporuke vezane uz rodiljne i roditeljske dopuste.

Na okruglom stolu govorili su i prof. dr. sc. Mario Vinković, voditelj Katedre radno-pravnih i socijalnih znanosti na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, koji je tijekom svog izlaganja ukazao kako rodna segregacija na tržištu rada utječe na položaj žena u društvu, ali i na zajednicu u cijelosti, te Marija Koški, viša stručna suradnica Odjela za provođenje projekata HZZ-a u Regionalnom uredu Osijek, koja je pružila pregled tržišta rada Osječko-baranjske županije.

Na seminaru Je li samozapošljavanje i poduzetništvo jedna od prilika za usklađivanje poslovnog i privatnog (prednosti/izazovi)? svoja su iskustva podijelile Tihana Marković i Nina Marković iz Centra za poduzetništvo, koje su predstavile projekte 'Jačanje žena na tržištu rada' i 'Žene u mreži', Nataša Tramišak iz Agencije RODA, Lara Liović, predsjednica udruge Čepinski kupus i Ladarice Inovacije d.o.o. te Nikolina Zec iz Ženske udruge IZVOR.

konfseminarWEBU praktičnom dijelu konferencije održana je radionica Rodno osjetljive ekonomske politike i rodno budžetiranje, koju su vodile Ana Marije Sikirić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Anamarija Tkalčec iz udruge CESI i Silvija Dološić, bivša predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije.

Nositeljica ovog multidisciplinarnog projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a partneri su HNK Split, udruga Riječi/Prave/Predstave i MAMFORCE (Spona code). Projekt je započeo 1. siječnja 2016. godine i završava s početkom 2018. godine. U tom se periodu na inovativan način radilo s učeničkom populacijom i koristilo kazališnu umjetnost kao alat kojim se promovira važnost rodne ravnopravnosti i jednake mogućnosti za djevojke i dječake. Projekt je financiran REC (Rights, Equality and Citizenship) programom Europske komisije koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena, a vrijednost projekta je 440.000 EUR.

IZ medija:

Glas Slavonije, 23.10.2017.

post.hr, 23.10.2017.

Osijek031, 23.10.2017.

Osječko-baranjska županija, 23.10.2017.

Grad Osijek, 23.10.2017.

Osijek 24info.hr, 23.10.2017.