sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Europski dan jednakih plaća

danjednakihplacaOve godine Europski dan jednakih plaća obilježavamo 3. studenog. To je dan kada žene, za razliku od svojih muških kolega, simbolično prestaju primati plaću te sljedeća dva mjeseca rade besplatno. Naime, žene u Europskoj uniji i dalje zarađuju 16,2% manje od muškaraca pa i Europski dan jednakih plaća pada na datum od kojeg teče završnih 16% radne godine. Uzroci nejednakih plaća su višestruki, a uključuju činjenicu da žene češće rade u nepunom radnom vremenu, da rade u slabije plaćenim sektorima, da se pri napredovanju suočavaju sa staklenim stropom te da češće moraju preuzimati odgovornost za obiteljske i kućanske obveze. Jaz u plaćama dodatno se produbljuje u trenutku odlaska žene u mirovinu te tako jaz u mirovinama u Europskoj uniji iznosi visokih 36,6%.

 

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2015. godinu, prosječna mjesečna bruto plaća žena u Republici Hrvatskoj iznosila je 7.471 KN, dok je za muškarce iznosila 8.422 KN, što znači da su žene zarađivale 11,3% manje nego muškarci. Navedeni podaci pokazuju kako muškarci u prosjeku na godišnjoj razini zarade 11.412 KN više nego žene, odnosno da zarade 1,47 prosječne hrvatske bruto-plaće više. Jaz u mirovinama muškaraca i žena u Republici Hrvatskoj 2014. godine je iznosio 20,4%. Razlikom u mirovinama između žena i muškaraca pogoršava se situacija žena te ih se ostavlja izloženima socijalnoj isključenosti, stalnom siromaštvu i ekonomskoj ovisnosti, posebice od strane njihovih bračnih i izvanbračnih partnera.

Žene i muškarci ne smiju ostati samo deklarativno ravnopravni te će stoga važnost dosljedne primjene načela jednake plaće za jednaki rad ili rad jednake vrijednosti Pravobraniteljica zagovarati kroz novi EU-projekt naziva „Jednaka prava-jednake plaće-jednake mirovine“ – Širenje opsega implementacije akcija i zakonskih standarda rodne ravnopravnosti s ciljem dostizanja rodne ravnopravnosti i sprječavanja siromaštva u Hrvatskoj koji se provodi od 1.10.2018.-30.09.2020. godine.

Cilj je projekta osigurati standarde, mjere i akcije koji će pridonijeti podizanju svijesti o problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, a sve kako bi se smanjio rizik siromaštva za žene.