Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
IZJAVE MEDIJIMA | 14.10.2021.

Gostovanje pravobraniteljice u radio emisiji Ženski glas

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u emisiji Ženski glas, a povodom Međunarodnog dana ruralnih žena koji se obilježava 15. listopada. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova istaknula je da se kontinuirano u svom radu bavi pitanjem statusa žena u ruralnim područjima te kroz svoje preporuke ukazuje na nužnost proaktivnog pristupa i poduzimanja mjera u cilju izrade nacionalne strategije koja bi se odnosila na položaj žena u ruralnim područjima. Pravobraniteljica je u emisiji istaknula važnost provedbe cjelovitog istraživanja o položaju i potrebama žena u ruralnim područjima te o njihovom utjecaju na razvoj ruralnih i područja posebne državne skrbi, a koje će biti temelj daljnjih mjera koje će dovesti do jačanja društvenog i ekonomskog položaja žena na selu. Dodatno, Pravobraniteljica je govorila o promjenama položaja žena na selu, smanjenoj dostupnosti javnih usluga kao i o izloženosti višestrukoj diskriminaciji. Pravobraniteljica je istaknula i da se uključila u javno savjetovanje vezano uz Strategiju poljoprivrede te da će i dalje pratiti poljoprivredne politike te inzistirati na rodnoj perspektivi i mjerama za žene.

Emisiju Ženski glas uređuje i vodi Petra Neuner Geržinić te ona progovara o položaju žena u društvu i ravnopravnosti spolova. Emisija se emitira na HRT - Radio Puli. Emisiju možete poslušati na poveznici: HRT – Radio Pula, 14.10.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.