Hrvatski English


Ustav RH, čl. 3. …ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.
JAVNA DOGAĐANJA | 06.10.2021.

Sudjelovanje na konferenciji projekta POBUDIMO JEDNAKOST!

Dana 06. listopada 2021. u Muzeju suvremene umjetnosti održana je konferencija predstavljanja edukacijske platforme projekta POBUDIMO JEDNAKOST! „Jednakost IN – stereotipi OUT – Nastavnici za buduće generacije“. Riječ je o međunarodnom projektu čiji je nositelj Institut za istraživanje i edukaciju - Zaposlena mama, partneri su Grad Zagreb i Asocijacija za afirmaciju potencijala žena (AFA), a sufinancira ga Europska komisija u sklopu programa REC (Rights, Equality and Citizenship). Glavni cilj projekta je dovesti do promjene u stavovima i ponašanju u odnosu na rodnu jednakost i rodne stereotipe u učionici. Provedba projekta započela je 1. veljače 2021. godine, a predviđeni završetak projekta je 31. siječnja 2023. godine.

Ispred institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sudionicima/ama konferencije uvodno se obratio zamjenik pravobraniteljice, Kristijan Kevešević, koji je dao punu podršku projektu, zaželjevši projektnom timu uspješnu realizaciju projekta u njegovom punom opsegu te istaknuvši da se nada kako će projekt biti prepoznat kao primjer dobre prakse koji će naći svoju primjenu i u drugim sredinama. Naznačio je da je tema koju potencira ovaj projekt od višestruke važnosti za instituciju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova imajući u vidu zakonsko očekivanje da ravnopravnost spolova predstavlja integralni dio predškolskog i školskog odgoja i obrazovanja te da uključuje pripremu oba spola za aktivno i ravnopravno sudjelovanje na svim područjima života. Uz zamjenika pravobraniteljice, uvodnim su se govorima obratili gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, mr.sc. Diana Kobas Dešković, predsjednica instituta ZAPOSLENA MAMA, Valentina Mihajlović iz Asocijacije za afirmaciju potencijala žena (Srbija) te Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

U kasnijem dijelu konferencije održana je i panel rasprava u kojoj je instituciju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova predstavljao savjetnik pravobraniteljice, Josip Šipić, koji je izložio glavne rezultate anketnih ispitivanja o stavovima učenika i učenica strukovnih srednjih škola o rodnom jazu u plaćama i mirovinama, rodno uvjetovanim predrasudama i diskriminaciji na tržištu rada, usklađivanju profesionalnog i obiteljskog života te brizi o predškolskoj djeci, koji su provedeni u sklopu EU projekta „Jednaka prava, jednake plaće, jednake mirovine“ - Širenje opsega implementacije akcija i zakonskih standarda rodne ravnopravnosti s ciljem dostizanja rodne ravnopravnosti i sprječavanja siromaštva u Hrvatskoj, a čiji je nositelj bila Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Također je naznačio rezultate istraživanja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova o eksperimentalnom provođenju građanskog odgoja i obrazovanja te o provedbi 4. modula Zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, koji upućuju na nedostatak kompetencija učitelja/ica i razrednika/ica za provođenje nastavnih sadržaja u području ravnopravnosti spolova. Konačno, istaknuo je i glavne zaključke analize udžbenika i nastavnih materijala iz rodne perspektive koju Pravobraniteljica kontinuirano provodi. Uz savjetnika pravobraniteljice, na panel raspravi su sudjelovali/e Mirjana Katić, ravnateljica Matematičke gimnazije Beograd, Nikola Dmitrović, ravnatelj XV: gimnazije Zagreb te Nataša Ritan iz Ureda za obrazovanje Grada Zagreba. 

Iz medija:

HRT - Radio Sljeme, 11.10.2021.

In portal, 08.10.2021.

sretnamama.hr, 08.10.2021.

sjever.hr, 07.10.2021.

mojzagreb.info, 07.10.2021.

poduzetnik.biz, 07.10.2021.

Generacija.hr, 07.10.2021.

Jutarnji list, 07.10.2021.

01portal, 07.10.2021.

Žene i mediji, 08.10.2021.


EU projekti Pravobraniteljice:
Jednaka prava, jednake plae, jednake mirovine
Izgradnja uinkovitije zatite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema enama
Prema stvarnoj ravnopravnosti mukaraca i ena
Uklanjanje staklenog labirinta

Rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova do 2020. pohranjen je na adresi arhiva.prs.hr te da je dostupan kao arhiva djelovanja od 2003. do 2020.