Susret s povjerenicom za ljudska prava Vijeća Europe

povljpveU organizaciji Pučke pravobraniteljice održan je susret s povjerenicom za ljudska prava Vijeća Europe Dunjom Mijatović kojem su prisustvovali stručni djelatnici pravobraniteljskih ureda, a ispred institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sudjelovali su savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić, stručna suradnica pravobraniteljice Martina Strunjak, koordinator EU projekta "Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja nad ženama" Srđan Kerčević i koordinatorica projekta „Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine“ Sanda Brumen. Povjerenicu Mijatović predstavila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović i time otvorila tribinu o ljudskim pravima koja je započela izlaganjem povjerenice Mijatović o njezinim iskustvima kao prve žene na poziciji Povjerenika/ce za ljudska prava Vijeća Europe.

Povjerenica je iznijela glavna područja koja se nalaze u fokusu njezine institucije kao što su tretman migranata, inkluzija osoba s invaliditetom te prava starijih osoba. Naglasila je da joj je posebno važna suradnja s civilnim sektorom, a u kontekstu ravnopravnosti spolova spomenula je tradicionalnu podjelu rodnih uloga kao uzrok neravnopravnog položaja žena i muškaraca.

U drugom dijelu tribine povjerenica je odgovarala na brojna pitanja zainteresiranih sudionika i sudionica među kojima su se našla i pitanja predstavnika/ca Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Stručnu suradnicu Strunjak posebno je zanimalo koje su najveće prepreke za žene na razini Vijeća Europe te koje aktivnosti Vijeća Europe može istaknuti kao najznačajnije u ovom području. Povjerenica je u odgovoru istaknula da je u okviru svojeg rada utvrdila kako je i dalje raširen stav da je nasilje nad ženama privatna stvar te stvar tradicije i kulture, a s kojim se susreće i u krugovima visokih državnih dužnosnika. Kao poseban problem kojem Vijeće Europe pridaje pažnju navela je izostanak sistematičnog vođenja statističkih podataka o procesuiranim slučajevima nasilja nad ženama.