Regionalna konferencija o stanju prava LGBTI osoba u Sarajevu

SarajevoPRSwebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjeluje u Sarajevu na Regionalnoj konferenciji o stanju prava LGBTI osoba PODRŠKA, ZAŠTITA, VIDLJIVOST u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra i Agencije za ravnopravnost spolova BiH. Pravobraniteljica je izlagala u sklopu panela pod nazivom "Afirmativne mjere za suzbijanje diskriminacije i nasilja nad LGBTI osobama" u kojem su sudjelovale i Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Jelena Čolaković iz Juventasa, Crna Gora. Pravobraniteljica je predstavila iskustva institucije Pravobraniteljice u radu po pritužbama građana i građanki (3,3% svih pritužbi odnosi se na diskriminaciju temeljem spolne orijentacije i 2,7% temeljem rodnog identiteta i izražavanja). Naglasila je i dobru suradnju s udrugama koje rade na promociji i zaštiti od diskriminacije spolnih manjina te navela razloge zbog kojih postoji nepovjerenje LGBTI osoba prema obraćanju institucijama u traženju zaštite.

Pravobraniteljica je predstavila i pravni okvir, naročito Zakon o životnom partnerstvu, pravni status transrodnih i rodno-disforičnih osoba te procesuiranja zločina iz mržnje. Iako je došlo do očiglednog napretka u pogledu zaštite ustavne slobode javnog okupljanja i izražavanja (Zagreb Pride i Split Pride), rezultati istraživanja pokazuju postojanje homofobije (gotovo polovica srednjoškolaca/ki u RH smatra da je homoseksualnost bolest, a više od 64% njih smatra da bi LGBTI osobama trebalo zabraniti javno nastupanje). Još uvijek, nažalost, ne možemo govoriti o smanjivanju nasilja nad LGBTI osobama.

Pravobraniteljica je govorila i o svojoj ulozi kao umješačice u sudskim postupcima temeljem tužbi radi diskriminacije na temelju spolne orijentacije, o aktivnostima vezanima za suzbijanje diskriminatornih sadržaja temeljem spolne orijentacije iz školskih udžbenika, o rezultatima istraživanja o provedbi Zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, te preporukama za poboljšanje sadašnjeg stanja zaštite spolnih manjina od diskriminacije.

Na konferenciji su sudjelovali stručnjaci i stručnjakinje iz Bosne i Hercegovine, Turske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije koji su govorili o socijalnoj inkluziji i podršci LGBTI osobama kao i ulozi i vidljivosti kroz organizaciju parada/povorki ponosa. Cilj konferencije bio je razmjena iskustva iz zemalja regije o trenutačnom stanju institucionalne podrške i unaprjeđenju stanja prava LGBTI osoba.

Sarajevski otvoreni centar, 16.9.2017.