Posjet Finskog vijeća za ravnopravnost spolova

100djelaRSPravobraniteljicu za ravnopravnost spolova posjetile su predstavnice i predstavnici Finskog vijeća za ravnopravnost spolova u okviru svog posjeta Hrvatskoj koji traje od 12. – 14. lipnja, a tijekom kojeg je pokrenuta kampanja „100 djela za ravnopravnost spolova“ kojom se obilježava 100. rođendan Republike Finske. Finsko vijeće za ravnopravnost spolova je parlamentarno tijelo koje se sastoji od predstavnika svih parlamentarnih stranka zastupljenih u finskom parlamentu, predstavnika i predstavnica civilnog društva te znanstvene zajednice.

Kroz svoj rad Vijeće prati provedbu pravnih jamstava u području ravnopravnosti spolova i pokreće inicijative za unaprjeđenje stvarne jednakosti žena i muškaraca. Tijekom posjeta Vijeće se upoznalo s nadležnostima i radom Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova kao institucijom od posebnog interesa s obzirom da i Finska ima specijalizirano nezavisno državno tijelo zaduženo za promicanje ravnopravnosti spolova. 

Tijekom sastanaka uočen je niz tema od zajedničkog interesa koje otvaraju prostor za produbljivanje suradnje između Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Vijeća, kao što su promicanje veće participacije očeva u rodiljnom i roditeljskom dopustu ili suzbijanje jaza u plaćama žena u odnosu na muškarce.