Pravobraniteljica sudjelovala na VI. zasjedanju "Ženskog parlamenta" Crne Gore

PRSPodgoricaweb3Pravobraniteljica Višnja Ljubičić sudjeluje na šestom zasjedanju „Ženskog parlamenta“ Crne Gore u Podgorici. Zasjedanje je otvorila predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, Nada Drobnjak, a Pravobraniteljica je u svom izlaganju istaknula da kad se govori o ravnopravnosti spolova i o položaju žena u društvu, tada se zapravo govori o gospodarskoj, političkoj, socijalnoj i društvenoj situaciji. Govori se o trendovima, o tradiciji i o statistici koja pokazuje da su žene podzastupljene u gotovo svim segmentima javnog života te da su u većini kada se radi o riziku od diskriminacije.

 

PRSPodgoricagovorWEB

Pravobraniteljica se osvrnula i na problematiku vezanu uz Romkinje te naglasila kako svake godine u svojim preporukama Vladi RH i Hrvatskom saboru poziva da se ulože veći napori i pojačaju mjere usmjerene informiranju, edukaciji, omogućavanju dostupnosti obrazovanja i zdravstvene skrbi te povećanja zapošljivosti Romkinja, da se spriječe maloljetnički i ugovoreni brakovi i rizik od trgovanja ljudima. Pravobraniteljica je podsjetila i da je Europska komisija objavila godišnje izvješće o provedbi Okvira EU za integraciju Roma u kojem se navodi da bi države članice trebale osigurati uključenost svih relevantnih čimbenika u ovaj zadatak, uključujući javna tijela, civilno društvo i romske zajednice. U ovom kontekstu, suradnja između država članica poželjna je u situacijama s prekograničnom dimenzijom.

Uvodna izlaganja dali su potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu, ministar za ljudska i manjinska prava, mehmed Zenka, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković te savjetnica predsjednika Crne Gore za ljudska i manjinska prava Sonja Tomović-Šundić.

 

Više:

Prva ženska RAE mreža, 5.5.2017.

HGI, 8.4.2017.

web Skupštine Crne Gore, 7.4.2017.

Snimka 6. sjednice "Ženskog parlamenta", 7.4.2017.