U Dublinu održan seminar o uporabi društvenih mreža

Equinet Dublin 03.04.2017. malaMeđunarodna organizacija Equinet, koja okuplja europske organizacije koje se bave promicanjem ravnopravnosti, u Dublinu (Irska) je 4. i 5. travnja 2017. organizirala seminar o uporabi društvenih mreža za europska antidiskriminacijska tijela. Skup pod nazivom „Training on Social Media Use for Equality Bodies“ drugi je takav u nizu, nakon prvoga održanoga u listopadu 2016. godine. Glavni ciljevi skupa bili su pomoći članicama Equinet-a planski se koristiti društvenim mrežama i upoznati ih s raznim vrstama virtualnih platformi.

Na skupu su se govornici/e dotakli brojnih socijalnih platformi i alata za njihovim lakšim upravljanjem (Twitter, LinkedIn, Youtube, Vimeo, MailChimp, SurveyMonkey, Hootsuite, SentiOne, ZoomSphere, Klout, Tweetdeck, BuzzSumo, TrendSpottr), ali većinom se raspravljalo o uporabi Facebooka. Prvog dana seminara predstavnice Facebooka u Irskoj Siobhan Cummiskey i Aibhinn Kelleher govorile su o načinima suočavanja s govorom mržnje i kriterijima za uklanjanje sadržaja s Facebooka. Istraživanja su pokazala da se popularnost na toj društvenoj mreži najučinkovitije i najuspješnije postiže putem objavljivanja slika i kratkih videa (do 1 minute trajanja). Za uspješan rad na društvenim mrežama i njihovo održavanje neophodno je provjeravanje činjenica koje se šire od korisnika/ce do korisnika/ce zbog izbjegavanja širenja dezinformacija – kao primjer istaknuta je kampanja „The 14 Worst Human Rights Myths“.

Kao primjeri dobro osmišljenih medijskih kampanja vezanih za spol i spolnu orijentaciju kao diskriminacijske osnove koje su se proširile putem društvenih mreža, spomenute su kampanja britanske policije #ConsentisEverything i kampanja njemačke Federalne antidiskriminacijske agencije #NichtSchuldig (#NotGuilty) u okviru kojih su popularni postali vrlo efektni kratki videi pod nazivima „Tea Consent“ i „Not Guilty“. Drugo-navedena kampanja utjecala je na izradu prijedloga zakona koji je nedavno u Njemačkoj upućen u parlamentarnu proceduru, a kojim se predviđa odšteta za homoseksualne muškarce koji su u doba nacizma služili kazne zbog svoje spolne orijentacije. Kao još jedan zanimljiv primjer spomenuta je izrada aplikacije za prijavljivanje zločina iz mržnje od strane britanske policije (True Vision Police Hate Crime App).

Na skupu je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić koji je drugog dana seminara u sklopu radionice „Where to begin with Social Media?“ održao izlaganje pod nazivom „How to get the most out of your equality body’s social media usage“. U njemu je prisutnim sudionicima/ama koji/e nemaju puno iskustva s uporabom društvenih mreža predstavio način na koji ih koristi Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te dao nekoliko praktičnih savjeta za njihovo pokretanje i održavanje.