Sastanak s delegacijom Vijeća Europe - GRETA

gretaPravobraniteljica Višnja Ljubičić sastala se danas s g. Geraldom Dunnom i delegacijom Vijeća Europe – GRETA (Group of Experts on Action against Trafficking in Human Being – grupa eksperata za akciju protiv trgovanja ljudima). Pravobraniteljica je delegaciju upoznala sa zakonodavnim odredbama i inicijativama institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u zaštiti žena i djevojaka, žrtava trgovanja ljudima u svrhu prostitucije, odnosno seksualnog ropstva te aktivnostima u svrhu prevencije. 

Razgovaralo se o javnim raspravama o legalizaciji prostitucije, o novostima u kaznenom i prekršajnom zakonodavstvu, o nasilju u obitelji, o statistici zlostavljanja žena na radnom mjestu te o prisilnim brakovima vezano za problematiku romske populacije, odnosno žena Romkinja.

Delegacija boravi u Hrvatskoj gdje će se sastati  sa stručnjacima/stručnjakinjama iz nadležnih institucija vezanih za problematiku trgovanja ljudima i prostitucije. Republika Hrvatska je ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima (2007.) čime je izrazila pristanak na ispunjavanje standarda suzbijanja trgovanja ljudima definiranih Konvencijom (koja je stupila na snagu 2008.). Nakon okončanja prvog evaluacijskog kruga, RH je ušla u drugi, od strane GRETE tijela nadležnog za nadzor na primjenom Konvencije.