Održan 1. Forum za osnaživanje žena urbanih i ruralnih područja u Zadru

joooojDanas je u Zadru u prostorima Doma Zadarske županije održan 1. Forum za osnaživanje žena urbanih i ruralnih područja pod nazivom „Susretom i razgovorom do ostvarenja“ u organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u suradnji s austrijskim i francuskim veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj, UNDP-om i udrugom Gender Task Force (GTF) - Inicijativom za održivi rast, a pod pokroviteljstvom Zadarske županije.

 

Moderatorica skupa bila je Mary Ann Rukavina Cipetić iz udruge Gender Task Force (GTF) – Inicijativa za održivi rast, a uvodne govore su održali/e pravobraniteljica Višnja Ljubičić, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, austrijska veleposlanica u RH Andrea Ikić Boehm i francuska veleposlanica u RH Michele Boccoz. Na skupu su aktivno sudjelovali/e predsjednica i članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zadarske županije, predstavnice UNDP-a, udruge Prospero iz Gračaca te lokalne poduzetnice koje su prenijele svoja iskustva iz prakse.

Raspravljalo se o glavnim preprekama za ostvarenje poslovnog boljitka i mogućnostima za realizaciju postojećih potencijala. Čuli su se brojni primjeri dobre prakse vezano za samo-organiziranje i samo-zapošljavanje u lokalnoj zajednici. Kao glavni zaključak skupa i cilj koji treba ispuniti istaknulo se stvaranje mreže poduzetnica na lokalnoj razini te povezivanje županija sa svrhom razmjene iskustava i pokretanja potencijala kojim raspolažu lokalne zajednice. To bi u konačnici na pozitivan način doprinijelo gospodarskom boljitku zemlje. Stoga će Pravobraniteljica sljedeće godine nastojati potaknuti i organizirati slične skupove i u drugim županijama s ciljem osnaživanja urbanih i ruralnih nezaposlenih žena i njihovog povezivanja s nadležnim institucijama kao i postojećim i/ili novim projektima za (samo)zapošljavanje žena.

Više o događaju:

Žene trebaju osvijestiti svoj potencijal u poduzetništvu, ezadar.hr, 14.11.2014.

Održan 1. Forum za osnaživanje žena urbanih i ruralnih područja, Zadarska-zupanija.hr, 14.11.2014.

Naše društvo teško prihvaća žene poduzetnice, Hrvatski radio-Radio Zadar, 14.11.2014.

U Hrvatskoj je danas samo 15 posto žena vlasnica nekretnina, Zadarski list, 15.11.2014.

The First Forum for the Empowerment of Women in Urban and Rural Areas, Gender Task Force, 14.11.2014.