Posjet Helsinškog odbora za ljudska prava i LGBTI zajednice iz Makedonije

fotka pravobraniteljice sa sastanka smanjenaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić sastala se 19. rujna sa Uranijom Pirovskom, izvršnom direktoricom Helsinškog odbora za ljudska prava i Kochom Andonovskim, programskim direktorom udruge LGBTI centar potpore. Sastanku je prisustvovao i  savjetnik za pravna pitanja, Nebojša Paunović. Goste iz Makedonije zanimala su  iskustva rada Pravobraniteljice stečena u procesu izrade Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, ali i iskustva vezana uz sve ostale procese i inicijative u kojima Pravobraniteljica sudjeluje ili ih pokreće u pogledu zaštite i promocije ravnopravnosti spolova i prava LGBTI populacije u Republici Hrvatskoj. Također, makedonsku delegaciju zanimali su i problemi s kojima se Pravobraniteljica susreće u svom radu.

Gosti iz Makedonije na početku sastanka istaknuli su izuzetno tešku trenutnu situaciju po pitanju zaštite ljudskih a posebice prava LGBTI populacije u Makedoniji te su naglasili kako u Makedoniji postoji visok stupanj homofobije koja se osjeća na svim razinama makedonskog društva, što za sobom povlači i nizak stupanj poštivanja ljudskih prava općenito.

Pravobraniteljica je predstavnicima civilnog društva iz Makedonije objasnila pro-aktivnu politiku za koju se zalaže te da je Institucija sudjelovala u izradi novog nacionalnog zakonodavstva vezano za prava osoba istospolne orijentacije ali i u nizu drugih aktivnosti koje su joj stavljene u mandat, obzirom na zabranu diskriminacije temeljem spolne orijentacije. Također, istaknula je značajnu ulogu organizacija civilnog društva u ovom procesu u Republici Hrvatskoj, posebice LGBTI populacije.

Pravobraniteljica se osvrnula i na referendum proveden od strane udruge građana pod nazivom „U ime obitelji“ zahvaljujući kojoj je brak danas u Republici Hrvatskoj ustavno definiran isključivo kao zajednica između muškarca i žene. Pravobraniteljica je istaknula da je o toj inicijativi izdano zajedničko javno priopćenje sa Pučkom pravobraniteljicom koje su prenijeli svi mediji. Pravobraniteljica je skrenula pažnju gostima da je potencijalni negativan učinak referenduma prepoznao i sam Ustavni sud koji je u svom mišljenju od 14. studenog 2013. godine jasno istaknuo da " … dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom i da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva."

Makedonska delegacija zahvalila se Pravobraniteljici na izuzetno korisnim informacijama za koje, drže, da će im biti od ključne pomoći i važnosti u njihovom daljnjem radu i naporima na promociji i zaštiti ljudskih, prava manjina, a posebice prava LGBTI populacije u Makedoniji.