Pravobraniteljica primila delegaciju iz Sachsen-Anhalta

njemackadelegacijaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić primila je delegaciju Odbora za pravo, ustav i ravnopravnost parlamenta te ministricu pravosuđa i ravnopravnosti, prof. dr. Angelu Kolb njemačke savezne zemlje Sachsen-Anhalt. Delegaciji je predstavljena institucija Pravobraniteljice, njezine ovlasti, Zakon o ravnopravnosti spolova te ukratko praksa, način rada i prateći statistički pokazatelji. Ministricu Kolb zanimao je udio i položaj žena u društvu (politici i gospodarstvu), o čemu je Pravobraniteljica iscrpno elaborirala istaknuvši pri tom nerazmjer između visokog postotka obrazovanih žena u našem društvu i niskog postotka njihove političke i gospodarske participacije.

Ostale članove delegacije zanimalo je na koji se način Republika Hrvatska postavila prema obveznim kvotama zastupljenosti podzastupljenog spola, navodeći da su u njihovoj zemlji dosegli kvotu od 50 %. Pravobraniteljica je dala ukratko presjek razvoja situacije u RH po pitanju kvota od 2003. godine kada je predlagani postotak bio 30 % pa sve do danas kada je postotak 40 %, naglasivši da je primjena kvota odgođena.  Osim navedenih pitanja, delegaciju je zanimalo i kakav je socijalno-pravni položaj LGBT populacije, mladih i nezaposlenih žena te iz kojeg razloga konstantno raste broj pritužbi diskriminacije po spolu.  Pravobraniteljica se osvrnula na trendove s kojima se institucija susreće u svom radu, kao što su spolna diskriminacija u području zapošljavanja, spolno uznemiravanje, obiteljsko nasilje, roditeljska skrb, i druga područja dana u mandat postupanja prema Zakonu o ravnopravnosti spolova, istaknuvši da je povećan broj pritužbi posljedica pro-aktivnog rada te, također, značajno intenzivnije prisutnosti rada institucije u javnom i medijskom prostoru u posljednje dvije godine.

Predstavnici delegacije pohvalili su izniman rad Pravobraniteljice kao i zakonsko rješenje da institucija Pravobraniteljice bude neovisna, ističući da oni u svojoj zemlji još nemaju takav neovisan institucionalan mehanizam zaštite jednakosti i ravnopravnosti spolova. Sastanku je prisustvovao Nebojša Paunović, viši stručni savjetnik Pravobraniteljice za pravna pitanja.