Povjerenstva i odbori za ravnopravnost spolova

Sudjelovanje na sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova

OdborRSstudeniU Hrvatskom saboru održana je 30. sjednica Odbora za ravnopravnost spolova na kojoj su razmatrani Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Prijedlog Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. i projekcije za 2021. i 2022. te Konačni prijedlog Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. Na sjednici je, kao predstavnik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova (u daljnjem tekstu: Pravobraniteljica), sudjelovao Kristijan Kevešević, pravni savjetnik Pravobraniteljice, koji je u raspravi izložio stajališta Pravobraniteljice vezana uz izmjene i dopune Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Opširnije...

Pravobraniteljica u Koprivnici na Festivalu žena iz ruralnih područja

festivalruralnihplakatPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, odazvala se na poziv Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije da se pozdravnim govorom obrati sudionicama i gostima i gošćama Festivala žena iz ruralnih područja županije. Festival je organiziralo županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova  u suradnji s Udrugom žena iz ruralnih područja, a suorganizator i domaćin  bio je Grad Koprivnica. 

Opširnije...

Sudjelovanje na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

odborljp1206U Hrvatskom saboru održana je 32. sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora na kojoj se raspravljalo o prosvjednom skupu protiv romske nacionalne u Čakovcu održanog dana 1.06.2019. i najavljenom kontraprosvjedu, o Izvješću o radu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske za 2017. te o Izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu za 2017. Ispred institucije Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova na Odboru su bili prisutni pravni savjetnici Pravobraniteljice, Gordana Gradinščak-Kovačević i Kristijan Kevešević, koji su sudjelovali u raspravi o izvješću DORH-a za 2017. godinu.

Opširnije...

Predstavljanje Studije o rodnoj osjetljivosti Proračuna Grada Zagreb

rodniprorZGPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na 26. sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba na kojoj je predstavljena Studija o rodnoj osjetljivosti Proračuna Grada Zagreba koju je izradila doc.dr.sc Ana Marija Sikirić. Pravobraniteljica je nakon predstavljanja rezultata studije istaknula kako joj je izuzetno drago što je studiju izradila upravo doc.dr.sc. Sikirić koja je bila i jedna od suradnica na EU projektu "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života", kojeg je Pravobraniteljica bila nositeljica te da je navedena studija svojevrsna dodana vrijednost tom projektu koji je završio 2018.

Opširnije...

Okrugli stol "Pravo žene na izbor"

saborZgradaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pozvana je da sudjeluje na okruglom stolu „Pravo žene na izbor“ koji je održan u Hrvatskom saboru u organizaciji stranke Demokrati. Tema okruglog stola bio je Prijedlog Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, s konačnim prijedlogom Zakona koji je izmjena istoimenog zakona iz 1978. godine. Pravobraniteljica je u svom izlaganju istaknula da podržava javnu raspravu o potrebi donošenja novijeg i usklađenog zakona sa standardima i zakonodavnim rješenjima u većini država članica EU, nema značajnih primjedbi na sadržaj prijedloga zakona te da bi reagirala u slučaju kršenja načela ravnopravnosti spolova i eventualnih restrikcija prava žena na reproduktivno zdravlje.

Opširnije...

Pripreme za okrugli stol na temu prevencije nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu

Sastanak 21.1.2019U uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je sastanak s dionicima uključenim u organizaciju i provedbu okruglog stola koji će se održati u Hrvatskom saboru 29. siječnja 2019. pod nazivom ,,Prevencija nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu“, u organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Pravobraniteljice za djecu i Hrvatskog sabora.

Opširnije...

Sudjelovanje na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba

povzarszgPovjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba održalo je svoju 18. sjednicu na kojoj se raspravljalo o edukativnom plakatu u vozilima ZET-a koji je financirao Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, a na koji su brojni mediji, pojedinci/ke, institucije, udruge, sindikat ZET-a i forumi žena političkih stranaka reagirali zbog dijela teksta koji je seksistički. Radi se o plakatu Centra CEDAR koji je izrađen u sklopu njihovog projekta „Zdravo“, a kojem je Pravobraniteljica uputila upozorenje zbog seksizma i preporučila povlačenje plakata iz javnog prostora. Sjednicu je otvorila predsjednica Povjerenstva, Vesna Nađ, koja je ukratko dala kronologiju događanja vezano za plakat. Nakon očitovanja pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo dr.sc. Vjekoslava Jeleča te predsjednice Centra CEDAR, Ksenije Rissi, uslijedila je rasprava u koju se aktivno uključila i predstavnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, savjetnica za medije Nevenka Sudar, koja je naglasila da se kod određivanja je li nešto seksizam ili nije, odnosno je li nešto diskriminatorno temeljem spola utvrđuje učinak, a ne namjera, budući da nitko ne sumnja u ispravne namjere autora/ice plakata i korisnost sadržaja koji upozoravaju na štetnost konzumiranja alkohola. 

Opširnije...

Sastanak s koordinatoricom za ravnopravnost spolova Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Sastanak s Kristinom Belušić - malaInstituciju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova posjetila je Kristina Belušić, koordinatorica za ravnopravnost spolova ujedno i predsjednica Povjerenstva za promicanje i uspostavljanje ravnopravnosti spolova Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, s kojom su održali sastanak Mladenka Morović, načelnica Službe za opće poslove i  Josip Grgić, savjetnik za obrazovanje.

Opširnije...

Sudjelovanje na tematskoj sjednici „Uznemiravanje na radnom mjestu“ Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije

Bjelovar17102018Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je u Bjelovaru na 6. tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije na temu „Uznemiravanje na radnom mjestu“. Pravobraniteljica je održala izlaganje o spolnom uznemiravanju na tržištu rada u kojem se osvrnula na zastupljenost pritužbi koje institucija Pravobraniteljice zaprima od građana i građanki iz područja rada i zapošljavanja i socijalne sigurnosti (u 2017. - 52,4%) te na zastupljenost ugovora na određeno vrijeme (u 2017. novozaposlenih na određeno vrijeme bilo jei 90,9%, od čega žena 55,4%), istek kojih poslodavci često koriste kao izgovor kako u radnom odnosu ne bi morali zadržati radnice koje koriste rodiljna prava. Na spolno uznemiravanje na radnom mjestu u 100% slučajeva pritužuju se žene.

Attachments:
Download this file (Bjelovarac_25_10_18.pdf)Bjelovarac_25_10_18.pdf[ ]273 Kb
Download this file (Večernji_list_22_10_18.pdf)Večernji_list_22_10_18.pdf[ ]307 Kb
Opširnije...

Sastanak s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije

ViroviticaPovwebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sastala se u Virovitici s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije. Predsjednica Desa Kolesarić i članovi i članice Povjerenstva upoznali su pravobraniteljicu s godišnjim aktivnostima, a razgovaralo se i o ravnopravnoj političkoj partcipaciji i sankcioniranju političkih stranaka vezano za nepoštivanje kvota na lokalnim izborima,  o važnosti uključivanja lokalne zajednice u osiguravanje potpore zaposlenim roditeljima kroz javne servise te o važnosti rada s poslodavcima i stvaranja podržavajuće klime prema zaposlenim roditeljima i obiteljima. Pravobraniteljica je ukratko predstavila ciljeve i aktivnosti dva aktualna EU projekta kojih je nositeljica: 'Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama' i „Jednaka prava-jednake plaće-jednake mirovine“.

Opširnije...

Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova o nasilju nad ženama s invaliditetom

OdborRSzenesinvalidNa poziv predsjednika Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, Ivana Vilibora Sinčića, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je uvodno izlaganje na tematskoj sjednici (24. sjednici Odbora) koju je Odbor organizirao na temu „Nasilje nad ženama s invaliditetom – specifičnosti i mogućnosti suzbijanja“ u suradnji s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, a u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić osvrnula se u svom izlaganju na specifičan položaj žena s invaliditetom koje su izložene riziku višestruke diskriminacije, temeljem svog spola i temeljem invaliditeta, i činjenicu da su u lošijem položaju u odnosu na osobe bez invaliditeta, ali i u odnosu na muškarce s invaliditetom. Iako su žene s invaliditetom izložene diskriminaciji u svim područjima života (rad i zapošljavanje, obrazovanje, medicinska skrb, politička participacija, seksualna i reproduktivna prava, nasilje u obitelji), posebno je težak njihov položaj u ruralnim područjima. 

Attachments:
Download this file (Novi_list_20_9_2018.pdf)Novi_list_20_9_2018.pdf[ ]547 Kb
Download this file (Zadarski_list_20_9_2018.pdf)Zadarski_list_20_9_2018.pdf[ ]522 Kb
Opširnije...

7. Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

kkzU Domu mladih u Koprivnici održan je 7. Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i suorganizatora županijske Udruge žena iz ruralnih područja i Grada Koprivnice koji je bio i domaćin skupa. Ove se godine na Festivalu predstavilo 15 žena. Predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić je zahvalila svim ženama na sudjelovanju, dodavši kako su ciljevi ove manifestacije umrežavanje žena i jačanje njihovog položaja u društvu.

Attachments:
Download this file (Glas_Podravine_21_9_2018.pdf)Glas_Podravine_21_9_2018.pdf[ ]2102 Kb
Opširnije...

Pravobraniteljica na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije

DubrovnikpovjerenstvoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije kojom prilikom je članove i članice upoznala s provedbom dva EU projekta kojih je nositeljica: „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“, koji je završen prošle godine, i „'Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', koji će se provoditi do kraja 2019. godine. Povjerenstvo je pravobraniteljicu upoznalo s konkretnim planovima i aktivnostima u narednom razdoblju kao i s pojedinačnim slučajevima diskriminacije temeljem spola, posebno višestruke diskriminacije, odnosno diskriminacije posebno osjetljivih skupina kao što su  spolne i rodne manjine, osobe s invaliditetom, starije osobe, pripadnice nacionalnih manjina, ruralne žene i dr.

Okrugli stol „Ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada“

saborZgradaU organizaciji Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je okrugli stol „Ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada“. Nakon otvaranja okruglog stola od strane predsjednika Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Ivana Vilibora Sinčića, iskustvo i zapažanja iz svojeg rada u pogledu jednakih prilika na tržištu rada za žene i muškarce te prijedloge za njihovo unaprijeđenje predstavile su govornice okruglog stola. Uvodno izlaganje imala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ukazavši na trendove na tržištu rada utvrđene temeljem pritužbi građana/ki i rezultata istraživanja i analiza opisanih u Izvješću o radu za 2017. godinu.

Attachments:
Download this file (Novi list, 26.4.2018.pdf)Novi list i Zadarski list, 26.4.2018[ ]257 Kb
Opširnije...

Pravobraniteljica u Slavonskom Brodu

SBPoveljawebU nazočnosti pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, zamjenika župana Damira Mirkovića, predsjednice Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Zdenke Bošnjak te predsjednica i predsjednika gradskih i općinskih povjerenstava, danas je u Slavonskom Brodu župan Brodsko-posavske županije, Danijel Marušić,potpisao Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini koju je Vijeće europskih gradova i regija (CEMR) pokrenulo 2006., a kojom se lokalne i regionalne uprave europskih zemalja obvezuju da će slijediti principe rodne ravnopravnosti te provoditi odredbe propisane samom Poveljom. 

Attachments:
Download this file (Posavska Hrvatska, 9.3.2018.pdf)Posavska Hrvatska, 9.3.2018.pdf[ ]722 Kb
Opširnije...

Više članaka ...

 1. Pravobraniteljica na tematskoj sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o Istanbulskoj konvenciji
 2. Održana zajednička tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba
 3. Održana sjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova
 4. Saborski Odbor raspravljao o statusu i pravima transrodnih osoba u Republici Hrvatskoj
 5. Predstavljeno Godišnje izvješće o radu DORH-a
 6. Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora
 7. Sastanak s predsjednicom Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije
 8. Uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora
 9. Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora o položaju žena s invaliditetom
 10. Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova o ravnopravnom roditeljstvu
 11. Posjeta pravobraniteljice Krapinsko-zagorskoj županiji
 12. Pravobraniteljica sudjelovala na 4. sjednici Odbora za ravnopravnost spolova
 13. Mišljenje na Prijedlog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji
 14. Pravobraniteljica na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora
 15. Održana tematska sjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova
 16. Pravobraniteljica sudjelovala na tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije
 17. Održan šesti Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije
 18. Održana zajednička tematska sjednica dvaju saborskih Odbora o pravima transrodnih osoba
 19. Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova o Kurikularnoj reformi
 20. Održana 8. sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina