Regionalna konferencija: "Mladići kao saveznici u zaustavljanju nasilja"

youngmenCARE International i partnerske organizacije iz regije, među kojima važnu ulogu igra hrvatska nevladina udruga Status: M, organizirali su regionalnu konferenciju pod nazivom „Mladići kao saveznici u zaustavljanju nasilja, aktivizmom do transformacije maskuliniteta“ (Young Men As Allies in Ending Violence: Activism for Transforming Masculinities). Konferencija se održala na Jahorini u BiH, 13.-15. studenog 2013. Konferencija je bila završni dio programa koji CARE International provodi već sedmu godinu u suradnji s devet međunarodnih i lokalnih partnerskih organizacija.

Projekt «Inicijativa mladića za promociju rodne ravnopravnosti, zdravih životnih stilova i nenasilnog ponašanja mladih» je inovativna projektna metodologija fokusirana na izazivanje promjene stavova i ponašanja mladića u vezi rodno zasnovanog i vršnjačkog nasilja.

youngmen2Ovaj projekt trenutno se provodi u Sarajevu, Banja Luci, Zagrebu, Mostaru, Beogradu, Kosovskoj Mitrovici i Prištini, uz podršku nadležnih ministarstava za mlade i obrazovanje, direktora/ica, pedagoga/inja i nastavnog osoblja srednjih škola, mladića i djevojaka, roditelja i šire zajednice.

Radom sa mladima u okviru projekta postignuti su značajni uspjesi u proteklom periodu i stvoren je inovativni model rada koji je predstavljen na konferenciji. U protekloj godini, zaključno s 1.11.2013. godine, partnerske organizacije implementirale su više od 1.000 edekativnih radionica prema metodologiji “Program M” vršnjačke edukacije, na kojim je sudjelovalo 5.524 mladih ljudi. Implementirano je 707 aktivnosti kampanje u preko 30 gradova u regiji, a direktno je bilo uključeno više od 14.000 mladića i djevojaka. Organizirano je 7 ljetnih kampova u kojima su mladići i djevojke učili vještine nenasilne komunikacije, liderstva, zdravih životnih stilova i rodne ravnopravnosti.

youngmen3Na konferenciji je sudjelovao niz stručnjaka/inja, radnika/ca s mladima, predstavnika/ca vladinih i nevladinih institucija, ali i samih mladih koji su uključeni u ovaj program na najrazličitije načine.

Ispred Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sudjelovala je Mladenka Morović, voditeljica Službe za opće poslove, koja je aktivno sudjelovala na radionici “Uključivanje muškaraca: Izgradnja regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi”. Pored ostalih aktivnosti, na konferenciji su održane jos dvije radionice: “Edukacija o rodno-tranformativnim životnim vještinama – Aktivnosti iz programa M” i “Program - Inicijativa mladića: Identificiranje prioriteta za povećanje aktivnosti u budućnosti”, kao i kazališna predstava “Muškarčine”.

 

CARE International je vodeća nevladina udruga za pomoć i razvoj  koja radi protiv globalnog siromaštva i socijalne nepravde. Neovisno o utjecaju politike i vjere, djeluje u više od 70 zemalja Afrike, Azije, Latinske Amerike, Bliskog istoka i istočne Europe, dopirući do skoro 60 milijuna ljudi u siromašnim zemljama svake godine. U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, CARE je usmjeren promoviranju rodne ravnopravnosti posvećujući se pitanjima diskriminacije i socijalne te ekonomske uključenosti.

Status: M je hrvatska nevladina udruga koju je 2010. godine osnovala grupa stručnjaka za rad s mladima, uključenih u inicijativu mladića i vršnjačku edukaciju od 2006. godine. Status:M želi osposobiti mlade ljude za suočavanje s društvenim, fizičkim i emocionalnim rizicima te izazovima s kojima se susreću u adolescenciji za vrijeme odrastanja.