Sudjelovanje pravobraniteljice na okruglom stolu „Prostitucija i trgovanje ženama: modeli zakonske regulative prostitucije i njihov utjecaj na društvo?“ u sklopu Human Rights Film Festivala

Prostitucija i trgovanje ženamaU organizaciji Centra za žene žrtve rata  - ROSA, Ženske udruge „IZVOR“ i Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj dana 3. prosinca 2018. u okviru Human Rights Film Festivala održan je okrugli stol na temu „Prostitucija i trgovanje ženama: modeli zakonske regulative prostitucije i njihov utjecaj na društvo?“. Okruglom stolu prethodilo je prikazivanje dokumentarnog filma „Bordell Deutchland“ Christiana P. Strackea, nominiran za Prix Europa 2018., a u kojem autor istražuje zašto je Njemačka postala međunarodno središte za trgovanje ženama i djevojkama u svrhu seksualne eksploatacije.

Uvod u okrugli stol dale su veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Corrine Meunier te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić. Veleposlanica je izložila francusko iskustvo u borbi protiv prostitucije uz naglasak na važnost pokretanja javnih rasprava o ovoj temi. Pravobraniteljica je istaknula da je prostitucija jedan od oblika eksploatacije, odnosno diskriminacije žena te da je prostitucija usko povezana i s trgovanjem ljudima. Naime, prema podacima MUP-a, tijekom 2017. evidentirana su ukupno 93 kaznena djela prostitucije iz čl.157. KZ-a koje predstavlja podvođenje, vrbovanje, poticanje te organiziranje prostitucije, a kojima je bilo oštećeno ukupno 100 osoba koje su, kao i prijašnjih godina, bile isključivo žene. Upravo se stoga Pravobraniteljica godinama zalaže za švedski model kriminalizacije kupaca usluga i dekriminalizacije prostitutki koji je u Švedskoj na snazi od 1999. godine i prepolovio je uličnu prostituciju.

Na okruglom stolu bivša državna tajnica i ministrica za obitelj, djecu i ženska prava Laurence Rossignol govorila je o procesu lobiranja za donošenje francuskog zakona koji je napravljen po uzoru na švedski, dok je predsjednica francuske nevladine organizacije „Mouvement du Nid“ Isabelle Collot govorila o uzrocima i posljedicama prostitucije. Njemačka psihoterapeutkinja Ingeborg Krauss predstavila je traumatična iskustva žena žrtava prostitucije s kojima i sama radi naglašavajući da se radi o nasilju koje je i prikazano kroz dokumentarni film te čiju je slojevitost obrazložila pravobraniteljica u svojem uvodnom govoru. Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata – ROSA i Nikolina Zec iz Ženske udruge „IZVOR“ zatvorile su okrugli stol zaključkom o važnosti pronalaženja učinkovitog zakonskog rješenja koje bi smanjilo prostituciju i zaštitilo žene.

Iz medija:

HIP.ba, 6.12.2018.

civilnodruštvo.hr, 4.12.2018.

Lupiga.com, 3.12.2018.

Tportal, 3.12.2018.

sigurnomjesto.hr, 3.12.2018.

trauma and prostitution.eu, 3.12.2018.

H-alter, 29.11.2018.

Francusko veleposlanstvo, 9.1.2019.

Attachments:
Download this file (Jutarnji_list_8_12_18.pdf)Jutarnji_list_8_12_18.pdf[ ]438 Kb
Download this file (Zaštita_1_12_2018.pdf)Zaštita_1_12_2018.pdf[ ]744 Kb