Suradnja s udrugom Arterarij

Arterarij malaPravobraniteljica Višnja Ljubičić, zajedno sa savjetnikom Josipom Grgićem, primila je na sastanak predstavnike udruge Arterarij vezano uz dogovor suradnje oko novog projekta koji udruga provodi pod nazivom „Odluke“.

Umjetnički voditelj udruge Romano Nikolić i član udruge Mario Mažić upoznali su pravobraniteljicu s njihovim dosadašnjim radom u području kulture i umjetnosti te planovima za budućnost. Udruga Arterarij bavi se produkcijom kulturnih programa koji obrađuju teme ljudskih prava, a do sada je realizirala dva kazališna projekta, odnosno dvije predstave pod nazivima „Pogledajme“ i „Čekanja“. Prva se bavila diskriminacijom temeljem nacionalne pripadnosti (protagonisti su Romi – mladić i djevojka), a druga temeljem rase, etničke pripadnosti, boje kože i vjere (protagonisti su irački ljubavni par, azilanti koji su imigrirali u Hrvatsku). Obje predstave dobile su pozitivne kritike, a prvo-navedena je 2017. godine dobila Nagradu hrvatskog glumišta za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti. Treća predstava koja se planira pod nazivom „Odluke“ bavit će se ravnopravnošću spolova, odnosno partnerskim nasiljem.

Pravobraniteljica će dati podršku ovom projektu koji u kazališnoj formi obrađuje jednu od središnjih područja rada Pravobraniteljice, temu obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. S predstavnicima udruge dogovoreni su vidovi daljnje suradnje.