Sastanak s udrugom Dugina obitelj

dugina obitelj za web malaPravobraniteljica Višnja Ljubičić i njen pravni savjetnik Nebojša Paunović sastali su se s predstavnicima udruge Dugina obitelj – Mateom Popov i Danielom Martinovićem kako bi se detaljnije upoznali s djelovanjem i ciljevima udruge. Predstavnici udruge, inače dugogodišnji prijatelji i suradnici Institucije pravobrantieljice, pojasnili su kako udruga Dugina obitelj okuplja LGBTIQ roditelje, kao i one koji to žele postati, te njihove obitelji s ciljem promocije i zaštite prava djece LGBTIQ roditelja.

Matea Popov pojasnila je kako značajan broj osoba već dugi niz godina djeluju s ciljem promocije i zaštite prava LGBTIQ obitelji i njihove djece. No, istaknula je, da su se 2017. godine odlučili registrirati kao udruga Dugina obitelj s ciljem da se kroz konkretne projekte što aktivnije uključe u zaštitu i unaprjeđenje prava i položaja duginih obitelji u društvu. Udruga pruža podršku, informira, osnažuje i povezuje dugine obitelji u cijeloj Republici Hrvatskoj kroz izdavaštvo, edukaciju, javno zagovaranje prava, senzibiliziranje i informiranje javnosti, istraživanja te direktnu podršku duginim obiteljima.

U sklopu sastanka s pravobraniteljicom, članovi udruge predstavili su prvu LGBTIQ slikovnicu naziva „Moja dugina obitelj“ koja je tiskana u 500 besplatnih primjeraka koji su većinom razgrabljeni pa članovi razmišljaju o tiskanju dodatnih količina. Slikovnica "Moja dugina obitelj" dostupna je i u digitalnoj verziji, a možete je preuzeti ovdje. Autor teksta je Ivo Šegota koji potpisuje uređivanje zajedno s Majom Škvorc. Autor ilustracija je Borna Nikola Žeželj, a tekst je lektorirala Mihaela-Marija Perković. Izradu prvog tiskanog izdanja slikovnice financijski je pomoglo Francusko veleposlanstvo u Zagrebu.

Pravobraniteljica je pozdravila osnivanje udruge, pohvalivši ovu vrijednu inicijativu, posebice izdavanje prve LGBTIQ slikovnice te obavijestila predstavnike udruge kako su im njena vrata uvijek otvorena za bilo koji oblik podrške, potpore, pokroviteljstva ili suradnje. Predstavnici udruge zahvalili su se pravobraniteljici na potpori ističući kako su teme i problemi s kojima se bavi udruga od zajedničkog interesa, ali ujedno i teme na kojima institucija Pravobraniteljice aktivno radi i djeluje kako kroz striktno praćenje provedbe Zakona o ravnopravnosti spolova tako i kroz univerzalnu prizmu zaštite ljudskih prava, obiteljskog života, prava djece te ravnopravnosti svih građana i građanki Republike Hrvatske.