Obilježena 10. godišnjica Udruge za podršku žrtvama i svjedocima

podrskazrtvamaPovodom obilježavanja 10. godišnjice djelovanja, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima predstavila je svoje dosadašnje aktivnosti, a posebno projekt pod nazivom „Predstavljanja programa i volontiranje u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja kao način stjecanja kompetencija za buduće profesionalno zanimanje i interdisciplinarni pristup pružanja podrške osjetljivim skupinama“. Navedeni projekt je nagrađen na natječaju Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga 2016., a nagradu je dodijelio Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Istaknuto je da je Udruga za podršku žrtvama i svjedocima usmjerena na pružanje emocionalne, psihosocijalne i pravne podrške svima koji su pretrpjeli neki oblik nasilja, kaznenog djela ili prekršaja ili im svjedočili.

Raspisan je natječaj za volontere/volonterke u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja u Zagrebu. Naime, na besplatnom telefonskom broju 116-006 volontere/volonterke, pretežito studenti/ice već više od tri godine uz pomoć stručnih mentora savjetuju i ohrabruju žrtve, svjedoke i članove njihovih obitelji, a do danas je zaprimljeno 4.152 poziva, najčešće vezano uz kaznena djela nanošenja teške tjelesne ozljede, prijetnje, krađe te obiteljskog nasilja. Udruga volontere/ke traži primarno među studentima psihologije, prava i srodnih usmjerenja, no dobrodošli su i svi drugi koji su željni pomoći, ali ujedno i steći dodatne stručne kompetencije važne za daljnje školovanje i karijeru. Posebno je istaknuto da su volonteri/ke stup pozivnog centra, a od njegovog osnivanja, od 2013. godine do danas, obučeno ih preko 135. Svi su oni u potpunosti osposobljeni za pružanje emocionalne podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela te članovima njihovih obitelji, informiranje o njihovim pravima te upućivanje na relevantne institucije i organizacije civilnog društva. Svi volonteri/ke prije početka rada prolaze pravnu, psihološku i praktičnu obuku te sudjeluju na različitim radionicama.

Savjetnik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Branko Borota, pohvalio je djelovanje i aktivnosti Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i provođenje navedenog projekta, ali je ukazao i na loš položaj žrtava obiteljskog nasilja u prekršajnim postupcima, koje se najčešće pojavljuju na prekršajnim sudovima bez ikakve podrške i pomoći.