Sudjelovanje na konferenciji "Dobre prakse prikupljanja podataka o (ne)jednakosti"

cmslogoZamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Goran Selanec, sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji „Dobre prakse prikupljanja podataka o (ne)jednakosti“ koja se održava u Zagrebu od 28. do 29. studenog 2016. Konferencija je organizirana u okviru projekta „Mjerenje (ne)jednakosti u Hrvatskoj“ kojeg financijski podržava Europske unija.

Nositelj projekta je Centar za mirovne studije. Konferenciju podržava i Ured za ljudska prava i nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske te bečki Institut Ludvig Boltzman. Cilj konferencije je identificirati izazove u pogledu prikupljanja kvantitativnih podataka vezanih uz diskriminatorne pojave u društvenim odnosima u svrhu učinkovitijeg prepoznavanja i suzbijanja svih oblika diskriminacije.

Zamjenik pravobraniteljice moderirao je panelom „Izazovi prikupljanja podataka o različitim društvenim skupinama i načini za njihovo prevladavanje“. U okviru panela raspravljalo se o potrebi za izradom standarda prikupljanja podataka vezanih uz seksualnu orijentaciju i rodni identitet osoba (Monika Mayrhofer – Institut Ludwig Boltzman ), iskustvima prikupljanja i objedinjavanja statističkih podataka vezanih uz rodnu jednakost na primjeru Danske (Annemette Olsen – Statistički zavod Danske) te preprekama prikupljanju podataka o zločinu iz mržnje s posebnim naglaskom na romsku manjinu (Tatjana Perić – OESS Ured za demokratske institucije i ljudska prava).