Nastavak Seminara o zločinu iz mržnje

PRSseminarzloinizmrnje2 webPravobraniteljica Višnja Ljubičić uvodno je izlagala o ulozi institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u promoviranju i zaštiti prava LGBTIQ osoba, o obvezama RH prema međunarodnim dokumentima i izvještavanju tijela UN-a, VE i drugih. Izlaganje je održano na početku drugog dana Seminara o zločinu iz mržnje koji je uz podršku Pravosudne akademije organizirao Zagreb Pride za suce i sutkinje te državne odvjetnice i odvjetnike.

Razgovaralo se o provedbi nepristranih istraga, istraživanju zločina iz mržnje, donošenju učinkovitih odluka, zaštiti žrtava u odašiljanju jasne poruke nulte stope tolerancije nasilja, posebno kada se radi o društveno osjetljivim skupinama kao što je zajednica spolnih i rodnih manjina.

U nastavku su održana izlaganja predstavnika/ca Županijskog suda u Zagrebu, DORH-a i Ministarstva pravosuđa.

Zamjenik pravobraniteljice, Goran Selanec, oba dana seminara koji je dio projekta "Hate no more", sudjelovao je u edukacijskim radionicama u sklopu kojih je sa sudionicima/ama analizirao pravni kontekst vezan uz predmet 50231/13 Sabalić protiv Hrvatske koji je trenutno u postupku pred Europskim sudom za ljudska prava. Cilj radionice bio je identificirati i konstruktivno raspraviti slabe karike unutar sustava pravosudne zaštite od zločina iz mržnje usmjerenog prema LGBTIQ osobama.