Pravobraniteljica izlagala na konferenciji o nasilju u intimnim partnerskim vezama

PartnerskonasiljeU organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u prostorijama Kuće Europe održana je konferencija pod nazivom „Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama“. Konferencija je održana u okviru provođenja dvogodišnjeg međunarodnog  projekta Europske komisije, DAPHNE II „Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima – GEAR II“ kojem je svrha pridonijeti primarnoj prevenciji nasilja u partnerskim  odnosima kroz intervencije u srednjim školama.

Na konferenciji je sudjelovala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja je izlagala o prevenciji partnerskog nasilja. Pravobraniteljica je ukratko predstavila ovlasti institucije, posebice vezano uz nasilje u obitelji i partnersko nasilje, kao i pravni okvir koji regulira predmetnu problematiku. U svom izlaganju pravobraniteljica je navela i relevantne statističke podatke o nasilju u obitelji tijekom 2015. kao i rezultate pojedinih istraživanja o ravnopravnosti spolova koji još uvijek ukazuju na prisutnost spolnih stereotipa i podjelu rodnih uloga u društvu.

Pravobraniteljica se osvrnula i na pritužbe građana/ki vezano uz nasilje u obitelji, a posebice u odnosu na postupanje policije i centara za socijalnu skrb pri čemu se ističe i problem tzv. dvostrukog kažnjavanja. Obzirom da Pravobraniteljica može postupati i po službenoj dužnosti, izneseni su opisi pojedinih slučajeva iz područja nasilja u obitelji za koje je Pravobraniteljica saznala putem medija.

Imajući u vidu dosadašnju praksu i iskustvo, Pravobraniteljica je istaknula važnost kontinuirane edukacije stručnih osoba kao i važnost osiguravanja financijskih sredstava za rad sigurnih kuća za žrtve obiteljskog nasilja.
 
Pored Pravobraniteljice, izlaganja su održali i Maja Gabelica Šupljika, zamjenica Pravobraniteljice za djecu, koja se osvrnula na Strategiju Vijeća Europe za prava djeteta od 2016. do 2021. te na nasilje među adolescentima.

Darko Tot iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta istaknuo je važnost osvješćivanja društva o problematici obiteljskog nasilja kao i o korijenima nasilničkog ponašanja.

Alma Rovis Brandić iz Agencije za odgoj i obrazovanje ukratko je predstavila značaj Agencije u prevenciji problema ponašanja kao i način provođenja preventivnih programa u školama.

Marija Goatti Matijević iz Ravnateljstva policije predstavila je ulogu MUP-a u radu na prevenciji istaknuvši pritom projekt „Živim život bez nasilja“ koji je MUP provodio od 2010.
 
Nakon uvodnih izlaganja prezentirana je provedba pilot programa u 12 škola u Republici Hrvatskoj u kojima se program provodio. U okviru projekta učenici/ice su sami raspravljali o temama iz područja ravnopravnosti spolova pri čemu su i sami preispitivali svoje postojeće stavove, posebice vezano uz nasilje. Predstavljeni su i rezultati evaluacije učinkovitosti pilot programa.

Priručnici "Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama"

 

Iz medija:

Nasilne veze su bezveze, kulturpunkt.hr, 1.6.2016.

Zabrinjavajući rezultati: Gotovo polovica mladih smatra da je u redu biti nasilan/na u vezi, Libela.org, 31.5.2016.

Šokantni stavovi mladih o nasilju u intimnim vezama, T-portal, 30.5.2016.

Gotovo polovica mladih Hrvata smatra da je u redu udariti partnera ili partnericu, Slobodna Dalmacija, 30.5.2016.

Skoro 50 posto mladih misli da je u redu udariti partnera, Index.hr, 30.5.2016.

Skoro 50 posto mladih u Hrvatskoj smatra da je uredu udariti partnera, Prvi.tv, 30.5.2016.

Gotovo polovica mladih Hrvata smatra da je u redu udariti partnera i da muškarac mora imati zadnju!, RTL, 30.5.2016.

Mladi u Hrvatskoj smatraju da je u redu udariti partnera, a žene da muškarac mora imati zadnju!, Jutarnji list, 30.5.2016.

Istraživanje među mladim Hrvatima: "Da, naravno da mladić ima pravo udariti svoju djevojku ako ona želi prekinuti s njim!", Net.hr, 30.5.2016.

Koliko mladih smatra da je opravdano udariti partnera ili partnericu?, CroL, 30.5.2016.

Mladić ima pravo udariti svoju djevojku ako ona želi prekinuti s njim, direktno.hr, 30.5.2016.

Polovica mladih misli da je u redu udariti partnera, Radio Dalmacija, 30.5.2016.

Hrvatska: Edukacijom mladih protiv nasilja u partnerskim vezama, e-vijesti.com, 30.5.2016.

Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama, web Pravobraniteljice za djecu, 30.5.2016.