Sastanak s Udrugom roditelja trans-rodne djece – TransParent

transparent.jpgPravobraniteljica Višnja Ljubičić održala je sastanak s predstavnicama udruge roditelja trans-rodne djece kako bi čula s kojim se problemima u praksi susreću trans-rodna djeca i njihovi roditelji, a u svjetlu  sastanka koji je na istu temu pravobraniteljica zatražila s Ministarstvom zdravlja. Udruga je pravobraniteljici izložila niz problema vezanih uz ostvarenje prava trans-rodnih osoba, odnosno djece i njihovih roditelja u Republici Hrvatskoj, a koja se tiču pravno – medicinskih mogućnosti ostvarenja prava na život u drugom rodnom identitetu.

Prema tvrdnjama voditeljice udruge, Sanje Stanojević, problem ne izdavanja pozitivnih mišljenja Nacionalnog zdravstvenog vijeća o životu u drugom rodnom identitetu ili o promjeni spola i dalje predstavlja ključni problem za ovu populaciju s obzirom da bez tog dokumenta osobe u spolnoj tranziciji ne mogu regulirati svoj status u državnim maticama.

Poseban problem je kirurški zahvat promjene spola kao i ne postojanje kriterija pokrivanja troškova ovog medicinskog zahvata od strane HZZO-a. Naime, osobe koje se odluče na potpunu spolnu tranziciju takve zahvate i dalje ne mogu vršiti u Republici Hrvatskoj pa su prisiljeni iste obavljati u nekim drugim zemljama koje ova pitanja imaju uređena. Međutim, i nakon potpune ireverzibilne promjene spola, ove se osobe po povratku redovno susreću s nizom uglavnom administrativnih problema koji im onemogućavaju normalan život i društvenu integraciju.

Osim navedenih ključnih problema, istaknuti su i problemi kod zapošljavanja, nedostatak organizirane edukacije osoba uključenih u procese pomaganja ovim osobama, nesenzibiliziranost društva, stigmatizacija, sveprisutni tabui i predrasude prema ovim osobama, medijski senzacionalizam koji prati ove osobe, ali i njihove roditelje kao i mnogi drugi problemi koji ovoj manjini onemogućavaju normalan život i integraciju u društvo sukladno njihovom rodnom identitetu.

Na sastanku je dogovoren niz zajedničkih koraka u smislu daljnjeg djelovanja institucija, javnosti i medija kako bi se olakšao položaj trans-rodnim osobama te im se omogućio dostojanstven život. Udruga je također najavila i niz individualnih tužbi kao i  udružnu tužbu za zaštitu od diskriminacije, a radi uklanjanja diskriminacije temeljem rodnog identiteta.