Obilježena kampanja Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

milijarda2016 web2Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, pokroviteljica je četvrte po redu svjetske kampanje Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama koja se istovremeno održava u preko 200 zemalja svijeta. U svom pozdravnom govoru istaknula je kako nasilje moramo osuditi, moramo protiv njega govoriti, dizati svoj glas, ne samo jednom godišnje, već u svakoj prilici kada smo suočeni s nasiljem nad ženama, nasiljem fizički snažnijih nad fizički slabijima i psihički ili ekonomski ovisnijima. Zastrašujuće je što većinu nasilja nad ženama čine partneri ili bivši partneri. Veliki broj žena strada smrtno nakon što su napustile nasilnika. Istaknula je kako kad govorimo o nasilju nad ženama od strane muškaraca ne govorimo o svim muškarcima. Zato u osvještavanju o ovom problemu treba naglasiti da se tu ne radi o dvije suprotstavljene strane, o ženama na jednoj i muškarcima na suprotnoj strani.

U borbu protiv nasilja nad ženama uključuju se, i trebaju se uključiti i muškarci, jer tu se radi o društvenom problemu koji ima posljedice na cijelo društvo, a koji svoju još uvijek veliku snagu vuče iz patrijarhalnog nasljeđa, iz ekonomske nesigurnosti, iz različitih oblika ovisnosti, iz stereotipa i predrasuda, podjele rodnih uloga, ali i nedovoljnog ili često neadekvatnog sankcioniranja počinitelja. Stoga svatko u okviru svog posla ili javnog djelovanja može nešto učiniti. Apeliram ovdje i na medije da prigodom izvještavanja o nasilju nad ženama imaju na umu zaštitu žrtve, rodno osjetljivo i nesenzacionalističko izvještavanje.

milijarda2016 webOvogodišnja kampanja posebno skreće pozornost na nasilje nad najugroženijim grupama žena, onima koje su izložene višestrukoj diskriminaciji, jer osim po spolu, trpe diskriminaciju i temeljem jednog ili više drugih osnova kao što su nacionalnost, etnicitet, invaliditet, socijalni status, spolna orijentacija i druge osnove. To su Romkinje, to su žene s invaliditetom, to su nezaposlene žene, to su žene izbjeglice. Prema saznanjima Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, žene s invaliditetom svakodnevno su izložene trostrukoj diskriminaciji - kao žene, kao osobe s invaliditetom te nezaposlene ili nedovoljno educirane osobe. Posebno teško žive u ruralnim sredinama u kojima ne postoji senzibilitet za njihove probleme.

Pravobraniteljica poziva sve institucije da promptno i učinkovito djeluju na prevenciji nasilja i zaštiti žrtava i kažnjavanju počinitelja, a nas sve pojedinačno da ne izgubimo osjećaj solidarnosti i građanske hrabrosti suočavanja s nasiljem prema ženama koje žive u strahu, koje je često stid potražiti pomoć, kojima se često poručuje da nasilje moraju trpjeti, koje same ne vide izlaz ili si ne mogu i ne znaju pomoći.

Nasilje nad ženama teško krši i umanjuje ili poništava uživanje ljudskih prava od strane žena, osobito njihovih temeljnih prava na život, sigurnost, slobodu, dostojanstvo, tjelesni i emocionalni integritet. A ključni element u sprečavanju nasilja nad ženama je puna ravnopravnost žena i muškaraca.

Iz medija:

Zagreb na Valentinovo za svijet bez nasilja nad ženama i djevojčicama, Nacional, 14.2.2016.

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama, HRT, 14.2.2016.

Zagreb na Valentinovo za svijet bez nasilja nad ženama, Index.hr, 14.2.2016. (HINA)

Milijarda ustaje: diljem svijeta masovna kampanja protiv nasilja nad ženama, Index.hr, 14.2.2016. (HINA)

Milijarda ustaje: i Hrvatska prosvjedovala i plesala protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, RTL, 14.2.2016.

Svjetska kampanja: Milijarda ustaje - protiv nasilja nad ženama, Politikaplus, 14.2.2016.

I Rijeka se priključila svjetskoj kampanji: Ples i protest protiv nasilja nad ženama za Valentinovo, Novi list, 14.2.2016.

Zagreb na Valentinovo za svijet bez nasilja nad ženama i djevojčicama, dalje.com, 14.2.2016.

Milijarda ustaje: I u Hrvatskoj održan prosvjed protiv nasilja nad ženama, Telegram, 14.2.2016.

Milijarda ustaje: Za svijet bez nasilja nad ženama i djevojčicama, Net.hr, 14.2.2016.

Zagreb na Valentinovo za svijet bez nasilja nad ženama i djevojčicama, Tportal, 14.2.2016.

Zagrepčanki/ke i Riječani/ke ustali/e protiv nasilja nad ženama, Libela, 14.2.2016.

Milijarda ustaje: Zagreb na Valentinovo za svijet bez nasilja nad ženama i djevojčicama, H-alter, 14.2.2016.

Croatia joins in One Billion Rising campaign to combat violence against women, About Croatia, 14.2.2016.

Hrvatska sudjelovala u kampanji "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama", Liberties.eu, 24.2.2016.

Sramotne borjke: žrtve silovanja čekaju presude po šest godina; kazne minimalne, CroL, 15.2.2016.