Sastanak Koordinacije za azil s temom "Zaštita prava izbjeglica"

Sastanak Koordinacije za azilU organizaciji Hrvatskog pravnog centra održan je u prostorijama Hrvatskog Crvenog križa sastanak Koordinacije za azil. Posljednja ovogodišnja Koordinacija za azil održana je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava na temu "Zaštita prava izbjeglica".

Uvod u temu dala je gospođa Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, koja je tijekom svojega neformalnog izlaganja, a s obzirom na njenu uključenost i angažiranost oko izbjegličke krize,  podijelila s prisutnima svoja vlastita iskustva i opažanja  vezano za posjete Izbjegličkog kampa u Opatovcu, Zimskog tranzitnog prihvatnog centar za izbjeglice u Slavonskom Brodu,  Prihvatnog centra u Šidu te drugih izbjegličkih kampova i graničnih prijelaza. S obzirom na masivni priljev izbjeglica i humanitarnu i izbjegličku krizu, posebno je istakla da bi se trebalo razmisliti o aktiviranju Direktive o privremenoj zaštiti izbjeglica. Uslijedila je izmjena iskustva s prisutnima koji su također uključeni i imaju terenskog iskustva u prihvatu i pružanju pomoći i zaštite izbjeglica. Posebno je ukazano na pitanje dostupnosti zdravstvene zaštite u kampovima i koji su uopće standardi pružanja zdravstvene zaštite. Daleko je najviše primjedbi bilo na neorganiziranost i nesnalaženje djelatnika/ica Ministarstva zdravlja. Međutim, hitna medicinska pomoć je odrađena na zadovoljavajućem nivou.

Na kraju sastanka prikazan je kratki promotivni film Ureda pučke pravobraniteljice o izbjegličkoj krizi. Na sastanku je sudjelovao savjetnik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Branko Borota, koji je postavio pitanje o broju žena koje su se za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj porodile i njihovom tretmanu, kao  o broju izbjeglica i njihovoj spolnoj strukturi koji su u Republici Hrvatskoj podnijeli zahtjev za azilom.