U Sarajevu održana regionalna konferencija o očinstvu i rodno ravnopravnom roditeljstvu na Balkanu

konferencija sarajevoU organizaciji međunarodne organizacije CARE International u Sarajevu je 12. i 13. studenoga 2015. održana regionalna konferencija pod nazivom „Očinstvo i ravnopravno angažovanje očeva u roditeljstvu na Balkanu: praksa, politike i istraživanja“.

Konferencija je organizirana u svrhu promocije dobrih praksi i politika koje pružaju podršku očevima i starateljima da budu aktivnije uključeni u sve aspekte obiteljskog života i brige o djeci. Konferencija je sastavni dio projekta „Dječaci i muškarci kao saveznici u prevenciji nasilja i rodnoj transformaciji na Zapadnom Balkanu“, inicijative koja je fokusirana na uključivanje dječaka i muškaraca u promicanje rodne ravnopravnosti i suzbijanje svih oblika nasilja. U 2015. godini CARE je s partnerima pokrenula kampanju "Super tata", u okviru globalne kampanje MenCare, čiji je cilj promoviranje uključenosti muškaraca kao ravnopravnih, odgovornih i nenasilnih očeva i staratelja.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici/e vlada, istraživači/ice i predstavnici/e civilnog društva brojnih zemalja, a fokus je bio na razmjeni informacija o postojećim programima koji se u zemljama iz regije provode s muškarcima na po pitanju rodno ravnopravnog očinstva, kao i raspravama o modelima najbolje prakse i politikama uključivanja očeva kao dijelu državnih strategija rodne ravnopravnosti.

U sklopu panel diskusije „Angažovanje očeva kao dio strategije ravnopravnosti polova: Trenutna praksa i preporuke“ održane prvog dana konferencije, izlaganje na temu „Ravnopravnost spolova i očinstvo u Republici Hrvatskoj“ je održao stručni savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić. Prisutnima je približio situaciju u Hrvatskoj, upoznao ih s institucionalnim mehanizmima i zakonodavnim okvirom po pitanju ravnopravnosti spolova u području roditeljske skrbi, te predstavio iskustva iz rada Pravobraniteljice. Zaključio je kako bez aktivnije participacije muškaraca u roditeljskim i obiteljskim odgovornostima žene ne mogu postati ravnopravne u društvu.

Tijekom dva dana konferencije mogle su se čuti zanimljiva iskustva i različiti primjeri dobrih praksi. Gary Barker, osnivač organizacije Promundo, istaknuo je kako su istraživanja pokazala da ne postoje biološki utemeljene razlike između muškaraca i žena po pitanju sposobnosti i senzibiliteta za brigu o djeci. Procjenjuje se da bi svjetska ekonomija do 2025. godine profitirala u iznosu od 12 trilijuna američkih dolara ukoliko bi se postigla ravnopravna participacija žena s muškarcima na tržištu rada. Kada je o roditeljskom dopustu riječ, 92 zemlje svijeta su do sada uvele mogućnost njegovog korištenja očevima. Posljednji podaci za Austriju su pokazali da u toj zemlji roditeljski dopust koristi oko 12% očeva (usporedbe radi, u Hrvatskoj taj podatak iznosi 5%).

U okviru kampanje MenCare, u 12 zemalja se provodi Program P, temeljen na Priručniku P, koji predstavlja korak-po-korak vodič za provedbu kampanja u lokalnim zajednicama s ciljem promocije aktivnog i pozitivnog roditeljstva. Od uspješnih programa i kampanja valja spomenuti i Daddy's month u Austriji te Father groups u Švedskoj.

Posljednjeg dana konferencije sudionici/e su usuglasili preporuke, među kojima i dvije na prijedlog Josipa Grgića, savjetnika pravobraniteljice: veće pridavanje pažnje obilježavanju Dana očeva u cilju promocije značaja očinstva u brizi za djecu, te poticanje očeva na sudjelovanje u roditeljskim savjetovanjima i  trudničkim tečajevima koji uključuju edukaciju za rodno ravnopravno roditeljstvo.

Zaključci konferencije dostupni su u privitku.

Attachments:
Download this file (Zaključci konferencije.doc)Zaključci konferencije.doc[ ]176 Kb