Međunarodna konferencija o seksualnom nasilju

konfseksnasWEBHinaU organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava i su-organizaciji Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora održana je Međunarodna konferencija o seksualnom nasilju „Sustav javnih politika i podrške za žrtve seksualnog nasilja“. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić održala je pozdravni govor u kojem je naglasila da je nasilje nad ženama rodno uvjetovano nasilje te da ga stoga tretiramo kao oblik spolne diskriminacije. Pravobraniteljica je govorila o potrebi edukacije policijskih djelatnika/ca u cilju senzibiliziranja za rodno uvjetovano nasilje jer su upravo oni/e ti/e koji/e prvi/e stižu na mjesto nasilja i provode ispitivanje. Navela je kako zato dosljedno traži od policije i sudova da žene koje su žrtve obiteljskog nasilja ne tretiraju na isti način kao i počinitelje. Ponovo se založila za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, spomenula svoje aktivno sudjelovanje u izradi Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, problematiku prostitucije i trgovanja ženama u svrhu seksualnog iskorištavanja, medije koji još uvijek u velikom broju o seksualnom nasilju pišu senzacionalistički.

konfseksnasWEBPRSVezano za silovanje istaknula je kako ne smijemo dozvoliti da žrtve seksualnog nasilja budu te koje se boje prijaviti nasilnika zbog straha od osude društva, javne kritike, analiziranja njihove intime, predbacivanja i eventualno premale kazne za počinitelja nakon što prođu cijeli, često ponižavajući, sudski postupak. Neprihvatljiva je činjenica da na svako prijavljeno silovanje dolazi između 15-20 slučajeva koji se ne prijavljuju. 

Pravobraniteljica je naglasila da je u suzbijanju seksualnog nasilja, uz učinkovit rad svih nadležnih tijela, neophodno sustavno osvještavanje javnosti o korijenima i posljedicama seksualnog nasilja i sustavni rad na prevenciji kroz edukaciju u svim segmentima i na svim razinama odgojno-obrazovnog procesa.
 
U uvodnom djelu konferenciji govorile su: Liz Kelly, ravnateljica Odjela za studije o nasilju nad djecom i ženama sa Sveučilišta London Metropolitan, Catherine Le Magueresse sa Sveučilišta Sorbonne o načinima suzbijanja muškog nasilja prema ženama, Lepa Mlađenović, feministička aktivistkinja iz Beograda o ženskim centrima protiv silovanja i odgovornim državama i Biljana Branković, nezavisna istraživačica i konzultantica, članica GREVIO skupine stručnih osoba za djelovanje protiv nasilja nad ženama. U nastavku konferencije govorili su stručnjaci i stručnjakinje vezano za različita područja rada i načina zaštite žrtava  seksualnog nasilja.
 
Ciljevi konferencije su podići svijest o neprihvatljivosti svih oblika nasilja prema ženama i djevojkama, upoznavanje nadležnih tijela i institucija s problemom nedostatne podrške za žrtve/preživljavačice seksualnog nasilja u Hrvatskoj, unaprjeđenje sustava podrške žrtvama/preživljavačicama seksualnog nasilja kroz razvoj i implementaciju javnih politika i potrebnih servisa za rad sa žrtvama i uspostavljanje i jačanje međuresorske suradnje svih nadležnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva u pružanju podrške žrtvama i suzbijanju seksualnog nasilja.
 
Konferencija je organizirana u sklopu projekta "Moj glas protiv nasilja“ financiranog od Europske komisije u okviru natječaja Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – PROGRESS, čiji je nositelj Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske.

Iz medija:

Zastrašujuće brojke: Svaka druga žena na svijetu suočava se sa seksualnim zlostavljanjem, Index.hr, 23.10.2015.

Svaka druga žena suočena s nekim od oblika seksualnog zlostavljanja, HINA, 23.10.2015. (fotografija preuzeta s HINA-e, copyright: HINA)

T-portal, 23.10.2015.;

direktno.hr, 23.10.2015.;

N1, 23.10.2015.;

Net.hr, 23.10.2015.;

Vijesti.rtl.hr, 23.10.2015.;

dalje.com, 23.10.2015.;

Svaka druga žena suočena s nekim od oblika seksualnog zlostavljanja, Slobodna Dalmacija, 23.10.2015.

U Zagrebu održana 1. međunarodna konferencija o seksualnom nasilju, Večernji list, 23.10.2015.