Održana konferencija „Mladi bez granica? Specifični problemi mladih kao heterogene skupine na tržištu rada“

konferencijaU organizaciji neformalne inicijative „Za rad spremne“ u Kući Europe u Zagrebu održana je jednodnevna konferencija pod nazivom „Mladi bez granica? Specifični problemi mladih kao heterogene skupine na tržištu rada“.

O problemima kreiranja i provođenja javnih politika zapošljavanja mladih govorile su Dora Levačić (BRID) i Martina Horvat (GONG), a na panelu 'Aktivne politike zapošljavanja mladih' Irena Velimirović i Anja Repalust (inicijativa Za rad spremne) predstavile su rezultate istraživanja „Mladi na tržištu rada“. Među rezultatima se posebno ističe visok postotak ispitanika/ca koji su na razgovoru za posao imali iskustvo postavljanja diskriminirajućih pitanja: 36,3% ih je upitano o bračnom statusu, 25,9% o planiranju obitelji, a 35,8% o ostalim privatnim stvarima nevezanima za poslovnu kompetentnost. Pritom valja naglasiti da su se žene nešto češće susretale s pitanjima o bračnom statusu, a čak dvostruko češće od muškaraca su im bila upućena pitanja o planiranju obiteljskog života. Nadalje, žene su češće zaposlene na određeno vrijeme i češće rade u državnoj službi i civilnom sektoru, dok su muškarci zastupljeniji među onima koji su zaposleni na neodređeno vrijeme i onima koji rade u privatnom sektoru. Unatoč tome što žene postižu bolje rezultate tijekom školovanja i dalje zarađuju manje od muških ispitanika.

Nakon panela održane su tri radionice s temama 'Premošćivanje regionalnih razlika i razlike ruralno/urbano na tržištu rada', 'Volontiranje i studentski poslovi kao (ne)cijenjeno iskustvo' i 'Problemi prilikom prvoga zapošljavanja'. U posljednjoj je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić. Nakon rasprave, kao jedan od zaključaka istaknut je problem slabe upoznatosti mladih s radničkim pravima, a kao potencijalno rješenje tog problema uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao obaveznog predmeta u osnovne i srednje škole. Također je bilo riječi o prisutnosti diskriminacije po različitim osnovama. Jedna od najizraženijih je ona na temelju spola. Iz tog razloga je usuglašen zaključak da je potrebno ispitati što sve generira rodne stereotipe i raditi na njihovom uklanjanju od najranije dobi.

Istraživački izvještaj „Mladi na tržištu rada“ dostupan je na stranici udruge CESI.