Održan sastanak s predstavnicima Inicijative liječnika/ca za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini i predstavnicom udruge CESI

Logo facePravobraniteljica je danas u prostorima svog ureda održala sastanak s predstavnicima/ama Inicijative liječnika/ca za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini i udruge CESI na temu ostvarivanja prava na pobačaj u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku su pored pravobraniteljice Višnje Ljubičić i njenih suradnika/ca prisustvovali Gorjana Gjurić i Dubravko Lepušić ispred inicijative liječnika/ca te Tajana Broz iz udruge CESI. Između ostaloga raspravljalo se i o pritužbi koju je Pravobraniteljica zaprimila, a koja se odnosila na pritiske na liječnike/ce koji vrše pobačaje i pacijentice koje odluče pobaciti od strane molitvenih inicijativa ispred zdravstvenih ustanova. U jednom takvom slučaju intervenirala je i policija.

Dr.sc. Dubravko Lepušić iznio je osobna iskustva u radu s pacijenticama u KBC „Sestre milosrdnice“ kada je svjedočio prigovorima pacijentica na uznemiravanje od strane prosvjednika ispred bolnice.

U cilju rješavanja aktualnih problema, potrebno je uspostaviti kvalitetnu međusobnu suradnju, a to se poglavito odnosi na suradnju s resornim tijelima nadležnima za tu problematiku. Stoga je pravobraniteljica predložila organizaciju međuresornog sastanka s predstavnicima/ama resornih ministarstava. Raspravljalo se i o drugim načinima putem kojih bi se osigurao siguran i neometan pristup pacijentica zakonom zajamčenim zdravstvenim uslugama u bolnicama.