Okrugli stol "Zatvorenice majke: perspektiva"

rode20012015webU organizaciji Udruge RODA, a uz potporu i suradnju Pravobraniteljice za djecu i Ministarstva pravosuđa, održan je okrugli stol pod nazivom „Zatvorenice majke - perspektiva“. Uvodnu riječ o interesu unaprjeđenja položaja djece roditelja zatvorenika s aspekta nadležnosti institucije Pravobraniteljice za djecu dala je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Projekt koji je financiran od strane EU s ciljem unaprjeđivanja komunikacijskih vještina roditelja, posebice majki zatvorenica i njihove djece te osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i tržište rada predstavila je izvršna direktorica Udruge RODA Ivana Zanze.

mamewebO nezavidnom položaju djece roditelja zatvorenika, koja su društveno vrlo stigmatizirana, govorila je zamjenica Pravobraniteljice za djecu, mr.sc. Maja Gabelica Šupljika. Izložila je da danas ima oko 5%  žena u zatvorima (što je približno prosjek EU), žene koje su roditeljice u zatvorima je oko 60-80%, a muškaraca koji su roditelji 60%. Ono što djeci najviše treba je kontakt s roditeljem koji je u zatvoru, potom razumljiva informacija o tome što se događa s roditeljem u zatvori i što će biti s njima kao djecom, odnosno da li će ostati sami. Gđa Gabelica Šupljika smatra da je došlo do unaprjeđivanja okruženja u zatvorskom sustavu vezano uz posjete djece roditeljima u zatvoru.

O psihosocijalnim posljedicama boravka u zatvoru na majke i njihovu djecu, govorila je studentica psihologije s Hrvatskih studija Marija Knežević. Jedan od problema koji se reflektira na psihosocijalni razvoj djeteta je dodjela djece na skrb djedovima i bakama u slučaju kada su majke zatvorenice. Zamijećeno je da djeca čiji su roditelji u zatvoru imaju češće manifestacije ljutnje i bijesa.

O zaštiti prava zatvorenika roditelja u pravnom poretku, govorila je studentica Pravnog fakulteta Tajana Novosel.

Slijedilo je izlaganje socijalne radnice Monike Bašić koja je provela istraživanje sa 8 zatvorenica u zatvoru u Požegi o njihovom osobnom iskustvu kao majki u zatvoru. U prosjeku majke imaju približno četvero djece. Sve su se usuglasile da čim ostvare pogodnosti slobodnih izlazaka, vikende provode u svojim obiteljima s djecom jer ih žele izolirati od zatvorskog sustava i okruženja.

Jedan od velikih izazova je zapošljavanje zatvorenika/ca i njihova reintegracija u društvo.

Današnja tematika je od iznimne važnosti kako s aspekta roditelja zatvorenika, posebice majki zatvorenica, tako i s aspekta psihofizičkog razvoja i potrebe djece čiji su roditelji u zatvoru.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić s interesom je pratila izlaganja na okruglom stolu Udruge RODA, koja su dala dublji uvid u problematiku roditelja u zatvorima te njihove djece. Pravobraniteljica je 2013. obišla Kaznionicu i Odgojni zavod u Požegi, koji obuhvaćaju Odjel za maloljetnice, poluotvoreni te zatvoreni odjel za kažnjenice te zatvor i Kaznionicu za maloljetne osobe. Tom prilikom razgledala je uvjete i način smještaja kažnjenica i kažnjenika, razgovarala s pravosudnim osobljem, odgajateljicama i odgajateljima te provela Istraživanje o kažnjenicama i njihovom statusu u kaznionici u Požegi.

Link na Istraživanje >>