Zaključci šestog „Mediteranskog foruma ženskog poduzetništva“

b-33-500x308Udruženja poslovnih žena na Mediteranu SEGE, AFAEMME i ASCAME organizirala su šesti forum o poduzetništvu žena na Mediteranu. Ovogodišnjim forumom uspostavile su trajnu platformu  za dijalog, rasprave, razmjenu iskustava i poslovnih prilika za poduzetnice. Na forumu su predstavljeni i statistički podaci o ženskom poduzetništvu na europskoj razini. Važan je podatak da se na europskoj razini 11,6 milijuna žena aktivno bavi podzetništvom.

Iako se ta brojka čini ohrabrujućom, ne treba zaboraviti da muškaraca u istom statusu ima 40,6 milijuna.  Ako se gledaju podaci o obrazovanju poduzetnica, Hrvatska se našla na popisu zemalja s najmanjim ocjenama, no ako se ocjenjuje postojeće poduzetništvo i rezultati koji iz njega proizlaze,  Hrvatska se ubraja među najbolje ocijenjene zemlje na Mediteranu.

Osnovne preporuke foruma usmjerene su na povećanje institucionalnih podrški i većeg i vidljivijeg javnog dijaloga usmjerenog na promoviranje visokokvalitetnog ženskog poduzetništva. Edukacija, treninzi i mentorski programi prepoznati su kao ključni elementi u poboljšanju sustava u svim poduzetničkim fazama. Okupljene poduzetnice istaknule su i snažniju regionalnu povezanost poduzetnica kao ključni element u ostvarivanju što boljih rezultata kako na pojedinim nacionalnim razinama tako i na onim regionalnim.