Dvodnevna radionica - Obiteljska medijacija istospolnih parova

medijacija istospolnihZagreb Pride u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i Hrvatskom udrugom za mirenje organizirao je dvodnevnu radionicu o obiteljskoj medijaciji istospolnih parova, odnosno životnih partnera ili životnih partnerica, koja se održala 6. i 7. prosinca 2014. godine u Hotelu Dubrovnik.

Uvodna izlaganja održali su gsp. Marko Jurčić, predsjednik Zagreb pridea, gđa. Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, i gđa. Maja Sporiš, pmoćnica ministrice socijalne politike i mladih. Gsp. Goran Selanec, zamjenik Pravobraniteljice održao je izlaganje vezano za primjenu Zakona o životnom partnerstvu istospolnih parova i mogućnosti mirenja kod razvrgnuća životnih partnerstva.

Radionica je namijenjena za suce i sutkinje-izmiritelje i izmiriteljice, obiteljske medijatore i medijatorice, odvjetnike i odvjetnice te izmiritelje i izmiriteljice izvan sustava socijalne skrbi a organizira se u sklopu međunarodnog projekta “Litigious Love: Same-Sex Couple and Mediation in the European Union” kojeg finacira Europska unija u sklopu programa Opće uprave za pravosuđe Europske komisije, Civil Justice.

Cilj radionice bio je upoznati polaznike i polaznice s novim zakonskim okvirom koji uređuje obiteljske odnose istospolnih parova kao i osigurati praktično razumijevanje upotrebe različitih mehanizama za mirno rješavanje obiteljskih sporova među istospolnim životnim partnerima i partnericama. Kroz radionice, osim razmijene iskustva i dobrih praksi, pokušalo se pronaći odgovore na pitanja: postoje li specifični uzroci sporova kod istospolnih parova koji su različiti u odnosu na bračne/izvanbračne drugove? Kako komunicirati s istospolnim parovima tijekom procesa mirenja? Kako se nositi s vlastitim predrasudama prema istospolnim parovima i kako ih savladati? Kako popularizirati mirenje kod istospolnih parova?

Iz medija:

Stručna usluga za krizne situacije u istospolnim zajednicama, Tportal, 14.12.2014.

Startala radionica 'Obiteljska medijacija istospolnih parova', T-portal.hr, 06.12.2014.

U Zagrebu startala radionica 'Obiteljska medijacija istospolnih parova', Politikaplus 06.12.2014.

Pod pokroviteljstvom EU: U Zagrebu radionica "Obiteljska medijacija istospolnih parova", Index.hr, 06.12.2014.

Prvi u Hrvatskoj, U Zagrebu startala radionica "Obiteljska medijacija istospolnih parova", ezadar.hr, 06.12.2014.

U Zagrebu startala radionica "Obiteljska medijacija istospolnih parova", zna.hr, 06. 12. 2014.

U Zagrebu startala radionica "Obiteljska medijacija istospolnih parova", dalmacijanews.hr, 6.12.2014.

'Obiteljska medijacija istospolnih parova' prvi je takav skup u Hrvatskoj, Crol.hr, 6.12.2014.

Obiteljska medijacija istospolnih parova (najava), mirenje.hr, 3.12.2014.

 

Attachments:
Download this file (Glas Istre, 07.12.2014..pdf)Startala radionica "Obiteljska medijacija istospolnih parova"[Glas Istre, 07.12.2014.]214 Kb