Obilježen Međunarodni dan žrtava transfobičnog nasilja

20141120 113428Pravobraniteljica Višnja Ljubičić sudjelovala je na okruglom stolu pod nazivom „Unapređenje pravnog položaja trans i rodno nenormativnih osoba u Republici Hrvatskoj“ povodom Međunarodnog dana žrtava transfobičnog nasilja. Međunarodni dan žrtava transfobičnog nasilja (Transgender Day of Remembrance) obilježava se od 1998. u spomen na ubijenu transseksualku Ritu Hester (također 1998.), američku državljanku.

Okrugli stol organizirale su udruge Ženska soba - Centar za seksualna prava i Trans Aid - udruga za promicanje i zaštitu prava trans, inter i rodno varijantnih osoba u sklopu projekta „Rodna ravnopravnost za sve - Ostvarimo trans prava!“ financiranog od strane Europske unije u kroz program Europski instrument za demokraciju i ljudska prava.

Na okruglom stolu su osim pravobraniteljice govorili predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin, Marko Jurčić iz Zagreb Pride-a i Arian Kajtezović iz Trans Aid-a.

Pravobraniteljica je u svom izlaganju napravila pregled društvenih i zakonodavnih promjena u posljednjih 10-15 godina kojima se poboljšao status LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, ali i ukazala na probleme koje tek treba prevladati s obzirom da rezultati relevantnih istraživanja pokazuju neke zabrinjavajuće indikatore po pitanju prisutnosti diskriminacije i nasilja. Također je naglasila pomake koji se događaju u obrazovnom sustavu te istaknula važnost uloge međunarodnih organizacija poput EU, Vijeća Europe i UN koje su postavile čvrste anti-diskriminacijske standarde za LGBTIQ osobe.

Više o događaju možete pročitati na internetskim stranicama: Index.hr, H-Alter, Večernji list, Ženska soba.