Okrugli stol o očevima na roditeljskom dopustu

ocevinarodiljnomKao jedna od aktivnosti projekta Budi tata, a koji provode udruga RODA i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, u prostorijama Tribina grada Zagreba održan je okrugli stol o očevima na roditeljskom dopustu. Cilj navedenog okruglog stola bilo je istaknuti potrebe i prednosti većeg sudjelovanja očeva u korištenju roditeljskog dopusta. Na okruglom stolu sudjelovala je i savjetnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Martina Krnić, koja se uključila u raspravu istaknuvši kako institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova kontinuirano prati položaj trudnica i majki sa malom djecom na tržištu rada, o čemu je 2012.g. provedeno istraživanje, kao i problematiku usklađivanja poslovnog i obiteljskog života, a o čemu je Pravobraniteljica izvještavala i u svojim godišnjim izvješćima o radu podnesenim Hrvatskom saboru.

Izlaganja su održali Tomislav Kuljiš iz Centra za prirodno roditeljstvo koji se osvrnuo na ulogu očeva u ranom razvoju djeteta, a izlaganje o sličnoj problematici održala je i prof. dr. sc. Ninoslava Pećnik sa Pravnog fakulteta u Zagrebu. Ona je predstavila i rezultate UNICEF-ovog istraživanja o tome kako roditelji i zajednice brinu o djeci najmlađe dobi u Hrvatskoj.

Natko Gereš iz udruge Status M osvrnuo se na uključivanje mladića i muškaraca u postizanje rodne ravnopravnosti istaknuvši pritom važnost mijenjanja društvene svijesti o ulozi muškarca kroz brojne kampanje i edukacije. O komparativnoj perspektivi očeva i roditeljskog dopusta te o različitim mehanizmima poticanja očeva na korištenje roditeljskog dopusta govorila je doc. dr. sc. Ivana Dobrotić sa Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Jelena Šeler iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje osvrnula se na postojeći Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama istaknuvši kako se očevi u brigu oko djece uključuju više tek nakon prvih šest mjeseci djetetovog života. Maja Bušljeta iz Erste banke predstavila je projekt JuRa – jednaki u različitostima, iznijevši pritom statističke podatke, primjere iz prakse te komunikacijske alate kojima banka potiče na slobodno kombiniranje roditeljskih prava između majke i oca, na način kako to najbolje odgovara zaposlenicima/icama Banke. Martina Lovrić sa portala Moj posao predstavila je rezultate istraživanja o očevima na roditeljskom dopustu, a Nataša Novaković iz Hrvatske udruge poslodavaca osvrnula se na ulogu poslodavca u poticanju očeva na korištenje roditeljskog dopusta.