OCD

Sastanak s predstavnicama/ima udruge CESI i Inicijative liječnika/ca za reguliranje priziva savjesti u medicini

Sastanak s CESI i LepušićemPravobraniteljica Višnja Ljubičić je zajedno sa savjetnikom Josipom Grgićem primila na sastanak Sanju Cesar ispred udruge CESI i Dubravka Lepušića ispred Inicijative liječnika/ca za reguliranje priziva savjesti u medicini.

Tema sastanka bila je analiza postojećeg zakonodavstva kojim se reguliraju zdravstvena usluga prekida trudnoće i priziv savjesti u medicini, a u svjetlu skorašnjeg donošenja novog zakona sukladno odluci Ustavnog suda. Također su razmijenjene informacije o aktualnim trendovima u području reproduktivnog zdravlja i prava žena.

Sastanak s Ramizom Memedi, predsjednicom udruge žena Romkinja „Bolja Budućnost“

Sastanak s Ramizom MemediPravobraniteljica Višnja Ljubičić održala je sastanak s Ramizom Memedi, predsjednicom udruge žena Romkinja „Bolja Budućnost“ s ciljem razmjene informacija i međusobnog upoznavanja s recentnim aktivnostima u području prava žena Romkinja.

Gđa Memedi upoznala je pravobraniteljicu s projektom koji njezina udruga trenutno provodi te definirala poteškoće s kojima se Romkinje susreću u interakciji s centrima za socijalnu skrb i policijom. Probleme predstavlja visoka stopa nezaposlenosti Romkinja u Međimurskoj županiji, kao i etiketirajuće izvještavanje medija o slučajevima iz crne kronike gdje se nacionalnost počinitelja prekršajnih ili kaznenih djela spominje samo ako se radi o pripadnicima romske populacije, što uzrokuje društvenu stigmatizaciju Roma i Romkinja.

Opširnije...

Sastanak s predstavnicom Udruge Pravnik

Sastanak s Nikol ČengićPravobraniteljica Višnja Ljubičić primila je na sastanak Nikol Čengić, potpredsjednicu Udruge Pravnik, vezano uz dogovor oko sudjelovanja pravobraniteljice na predstojećem Kongresu studenata prava. Deseti, jubilarni Kongres studenata prava održat će se od 17. do 19. listopada 2018. godine u kongresnoj dvorani Školske knjige u Zagrebu na temu „70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima“, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Opširnije...

Pravobraniteljica u Centru DEŠA Dubrovnik

desadu2018Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se s predstavnicama regionalnog centra za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva DEŠA-Dubrovnik. Pravobraniteljica je predstavila ciljeve, aktivnosti i svrhu provedbe dva EU projekta kojih je nositeljica: : „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ i „'Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', dok su predstavnice DEŠA-e upoznale pravobraniteljicu sa svojim aktivnostima, statistikom te edukacijama koje provode.

Opširnije...

Suradnja s udrugom Arterarij

Arterarij malaPravobraniteljica Višnja Ljubičić, zajedno sa savjetnikom Josipom Grgićem, primila je na sastanak predstavnike udruge Arterarij vezano uz dogovor suradnje oko novog projekta koji udruga provodi pod nazivom „Odluke“.

Opširnije...

Pravobraniteljica podržala skup za ratifikaciju Istanbulske konvencije

sluskinjePravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić podržala je skup “Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije” koji se održao u okviru globalne akcije „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama“ koju su zajednički organizirali Centar za ženske studije, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba – Centar za seksualna prava, Organizacija Status:M, RODA – Roditelji u akciji, SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Bolja budućnost – Udruga žena Romkinja Hrvatske, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost, GONG, Domine Split, Udruga Kamensko, Ženska mreža Hrvatske.

Opširnije...

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka

pinklifewebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv raka koje je na Cvjetnom trgu organizirala Udruga Pogled iz novog kuta - P.I.N.K. Tom prilikom dala je izjavu za medije u kojoj je istaknula važnost obilježavanja ovog dana u svrhu osvještavanja o reproduktivnom zdravlju žena i muškaraca, a pogotovo žena jer statistike svjedoče da gotovo svakoga dana jedna žena u Republici Hrvatskoj oboli od karcinoma vrata maternice.

Opširnije...

Sastanak s udrugom Dugina obitelj

dugina obitelj za web malaPravobraniteljica Višnja Ljubičić i njen pravni savjetnik Nebojša Paunović sastali su se s predstavnicima udruge Dugina obitelj – Mateom Popov i Danielom Martinovićem kako bi se detaljnije upoznali s djelovanjem i ciljevima udruge. Predstavnici udruge, inače dugogodišnji prijatelji i suradnici Institucije pravobrantieljice, pojasnili su kako udruga Dugina obitelj okuplja LGBTIQ roditelje, kao i one koji to žele postati, te njihove obitelji s ciljem promocije i zaštite prava djece LGBTIQ roditelja.

Opširnije...

Održan sastanak vezan uz apliciranje na novi EU projekt

sastanak s CESIMladenka Morović i Josip Grgić su ispred institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na sastanak primili Anamariju Tkalčec iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i Josipa Šipića iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, a vezano uz zajedničko apliciranje na novi EU projekt. Natječaj za projekt raspisan je u okviru REC programa Europske komisije, a primarno je usmjeren na istraživanje rodnog jaza u području mirovinskog sustava.

Opširnije...

Obilježavanje djelovanja i evaluacija rada Doma „Duga – Zagreb“

Dom Duga - obiljezavanje rada za webUoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, pravobraniteljica Višnja Ljubičić je sudjelovala na obilježavanju 10 godina djelovanja Doma „Duga – Zagreb“ skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, kojom prilikom je održana prezentacija Evaluacijske studije „Imamo 10 okruglo“ s najzanimljivijim statističkim podacima i izjavama žrtava obiteljskog nasilja koje su bile korisnice smještaja Doma tijekom 10 godina.

Opširnije...

Predstavljen projekt „Career ROCKET“

CareerRocket2Danas je u Zagrebu u prostorima XIII. gimnazije održano predstavljanje projekta „Career ROCKET (Respect, Opportunities, Choice, Knowledge, Equality and Training)“, čiji cilj je povećati raznolikosti izbora karijera za žene i muškarce (djevojke i mladiće) tijekom obveznog obrazovanja. Nositelj projekta za Hrvatsku je udruga GTF - Inicijativa za održivi rast, a osim u Hrvatskoj, provodi se u Bugarskoj, Rumunjskoj i Grčkoj. Pojedinačni zadaci su: analiza školskog kurikula i razvoj priručnika za integriranje rodnih pitanja kao i trening-alata za nastavnike, učitelje i učenike, edukacija za nastavnike, učitelje i učenike, „Career ROCKET“ festivali u školama, te promocija kulture ravnopravnosti u školama.

 

Opširnije...

Pravobraniteljica uključena u praćenje provedbe EU projekta na temu seksualnog iskorištavanja u Europi

DESIrEDanas je u Zagrebu održan prvi sastanak Nacionalnog odbora za praćenje projekta DESIrE („Demand for Sexual Exploitation in Europe“) u koje je uključena institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Projekt zajednički provode Sveučilište Vrije (Bruxelles), Sveučilište Tilburg, Sveučilište Varšava, Sveučilište Uppsala i Udruga LET iz Zagreba, a financiran je sredstvima Europske komisije. Provedba traje do 31. prosinca 2018. godine.

Opširnije...

Predavanje „Prava Romkinja u Republici Hrvatskoj“

SferaDanas je u romskom naselju Kuršanec, u organizaciji udruge Sfera, a u sklopu građanske akcije „Žene za ravnopravnost“, održano predavanje o pravima Romkinja. Predavanje je, na poziv udruge Sfera, održao savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić, a sudjelovale su žene iz lokalne romske zajednice.

Attachments:
Download this file (Međimurske novine, 20.10.2017.pdf)Međimurske novine, 20.10.2017.pdf[ ]1176 Kb
Opširnije...

Održana konferencija na temu socijalne isključenosti mladih

Konferencija Prevencija socijalne isključenosti mladihDanas je u Zagrebu, u organizaciji udruge Status M, održana konferencija pod nazivom „Prevencija socijalne isključenosti mladih: primjeri dobre prakse“. Kao panelisti o socijalnoj isključenosti mladih govorili su predstavnici/e različitih institucija i udruga.

Na 1. panelu pod nazivom „Mladi u riziku od socijalne isključenosti“ govornici/e su bili zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika, predstavnica Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Emina Grd i savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Josip Grgić.

Opširnije...

Okrugli stol „Zakon o pobačaju za 21. stoljeće“

Okrugli stol Novinarski domDanas je u Zagrebu, u organizaciji udruge CESI i Inicijative liječnika/liječnica za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini, održan okrugli stol pod nazivom „Zakon o pobačaju za 21. stoljeće“. Izlaganja su održali pravnica Ivana Radačić, ginekologinja Jasenka Grujić, ginekolog Dubravko Lepušić i pedijatrica Gorjana Gjurić.

Opširnije...