Okrugli stol "Žene u poduzetništvu"

(photo by: Pixsell) okruglistol21ozujka2014Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na okruglom stolu u organizaciji Poslovnog dnevnika na temu „Žene u poduzetništvu“. Cilj stola bio je problematizirati uspjeh ženskog poduzetništva u „muškom svijetu“ i prepreke koje im stoje na putu pokretanja vlastitog biznisa. Pravobraniteljica se osvrnula na činjenicu da smo po Strategiji razvoja ženskog poduzetništva u Republici Hrvatskoj 1. zemlja u regiji, ali da se tek sada pokazuju rezultati. U roku od 5 godina postotak poduzetnica se povećao s 18 na 25%, a 2013. godine 2000 novih poduzetnica pokrenulo je biznis.

Međutim, pravobraniteljica je istakla i socijalne, obrazovne i financijske prepreke koje su uočene i u istraživanju HZZ-a iz 2011. Za veće sudjelovanje žena u poduzetništvu, kao i općenito na tržištu rada neophodno je osigurati dostupnost javnih servisa (jaslica, vrtića, cjelodnevnog boravka, brige za starije i sl.) prilagođenih potrebama poduzetnica.  Ženama poduzetnicama neophodna je podrška obitelji i financijska potpora, a pravobraniteljica je naglasila i vlasništvo kao jednu od pretpostavki za zasnivanje vlastitog biznisa. Naime, pokazalo se da na nacionalnoj razini svega 13% tvrtki je u vlasništvu žena.

Pravobraniteljica je istakla i nedostatak rodne statistike o poduzetnicama, odnosno obrtnicama, na što se nadovezala i Mirela Alpeza iz CEPOR-a rekavši da takva statistika ne postoji i da je ona tek paušalna.

U raspravi su locirani problemi vezani uz nejasnoću zakonodavstva, zakonodavnu prenormiranost (godišnje se objavi 200 novih propisa), te nekoordiniranost rada ministarstava i agencija, što su pokazali rezultati istraživanja koje je Poslovni dnevnik proveo na 500 ispitanika i ispitanica. Porezna uprava i inspekcija rada su u RH više represivnog, nego savjetodavnog karaktera. Naveden je primjer Švicarske u kojoj inspekcija dolazi najavljeno i daje razuman rok da se otklone nedostaci, a sankcije daje tek nakon ponovljenog nadzora.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je naveo da najveći problem za žene u poduzetništvu predstavlja financijska potpora te nefleksibilni krediti za žensko malo i srednje poduzetništvo.

Mišljenja oko toga  jesu li žene spremne ulaziti u rizike, te nedostaje li im samopouzdanja i hrabrosti za započinjanje biznisa, bila su podijeljena.

Razgovaralo se i o potrebi međusobnog umrežavanja poduzetnica. Maja Pokrovac, direktorica granske HUP Udruge i voditeljica UN-ovog Global Compacta za Hrvatsku, kao partnerica Pravobraniteljice na EU Progress projektu govorila je o planiranoj izradi internetske stranice u okviru pojekta, a na kojoj će biti vidljive poduzetnice i stručnjakinje te će na taj način biti stvorena baza podataka i omogućeno njihovo umrežavanje.

Izvor fotografije: Pixsell

 

Iz medija:

 

Poslovni dnevnik o ženama poduzetnicama, Voxfeminae.net, 26.3.2014.

'Nemam djecu, no da imam ne bih znala što s njima, jer dolazim kući poslije 19 sati', Poslovni.hr, 25.3.2014.

Ženama u poduzetništvu potrebni su bolja logistika i fleksibilnije financiranje, Croatia osiguranje, 24.3.2014.

Ministar Maras na okruglom stolu "Žene poduzetnice", minpo.hr, 21.3.2014.

Ženama u poduzetništvu potrebni su bolja logistika i fleksibilnije financiranje, Poslovni.hr, 23.3.2014.

Na Šenoinu paprenjaku gradim poslovno carstvo, Slobodna Dalmacija, 23.3.2014.

Tvrtke kojima su vlasnici žene rastu brže od onih u kojima žena nema u upravi, večernji.hr, 22.3.2014.

'Poticanje samozapošljavanja žena u RH moglo bi dovesti do 20.000 novih radnih mjesta', Poslovni dnevnik, 21.3.2014.

Tvrtke u vlasništvu žena ostvaruju veći rast, HUP, 21.3.2014.

Đurđica:"Mislili su da sam luda, možda jesam, ali sam sretnija", dnevnik.hr, 21.3.2014.

Trećini žena spol smetnja u poslovanju, Liderpress, 21.3.2014.

Okrugli stol: Kako razbiti stereotipe o ženama u biznisu, 24 sata, 17.3.2014.