Inicijativa „Postani veleposlanica/k na jedan dan i učini nešto za ravnopravnost spolova!“

predsjednicaWEBZavršno događanje inicijative u formi natjecanja pod nazivom „Postani veleposlanica/k na jedan dan i učini nešto za ravnopravnost spolova!“, u organizaciji Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, održano je prvotno u Uredu predsjednice RH, a potom u knjižnici Bogdan Ogrizović. U prvom dijelu događanja predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je natjecatelje/ice – srednjoškolce/ke u dobi od 16 do 18 godina, koji su sudjelovali/e na natječaju objavom svojih video-radova u kojima su predstavili/e svoje ideje na koji bi način kao veleposlanici/e zagovarali ravnopravnost spolova. Autori/ce nagrađenih radova proveli su dan u svojstvu veleposlanika/ica uz svoje mentore/ice, veleposlanike/ice Australije, Španjolske, Francuske, Finske, Irske, Kanade, Nizozemske, Norveške, SAD-a i Švedske, u čijoj su se pratnji potom susreli s predsjednicom. Također su prisustvovali i predstavnici/e debatnih klubova srednjih škola.

Susret u Uredu predsjednice RH otvorio je uvodničar, veleposlanik Ujedinjenog kraljevstva Andrew Dalgleish predstavivši ukratko nastanak i ciljeve inicijative. Predsjednica je istaknula da ravnopravnost spolova nije samo „ženski problem“. Napomenula je kako se unatoč dobrom zakonodavstvu u praksi javljaju slučajevi u kojima se isto krši te je ukazala na prepreke s kojima se žene još uvijek susreću gradeći karijeru.

Nakon prikazivanja nagrađenih video radova mladih veleposlanika/ca koji su ponudili svoja rješenja za omogućavanje jednakih prilika, učenici su predsjednici postavljali pitanja o njezinim iskustvima kao žene-političarke. Predsjednica je tom prilikom podsjetila na ključnu ulogu muškaraca u smislu podrške, naročito radi omogućavanja usklađivanja poslovnog i obiteljskog života žena te da je roditeljstvo odgovornost obaju roditelja. Na kraju je uputila poticaj djevojkama da se prijavljuju za političke pozicije kako bi se osigurala rodna uravnoteženost u tom području djelatnosti.

knjiznicaBOwebMSDrugi dio događanja održao se u knjižnici Bogdan Ogrizović na kojem su u formi panela raspravljene tri teme. Na temi obrazovanje za ravnopravnost spolova kao gošća se pridružila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, na temi nasilje nad ženama pridružila se pravna savjetnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Martina Strunjak, a na temi ravnopravnost spolova u poduzetništvu/jednaka primanja pridružila se kao gošća panela Marijana Šarolić Robić, predsjednica udruge Professional Women's Network Zagreb. Nakon uvodnog obraćanja veleposlanika Ujedinjenog kraljevstva Andrew Dalgleisha, o ranije spomenutim temama učenici/ce su raspravljali uz svoje gošće te je zaključno istaknuta važnost širenja svijesti o ravnopravnosti spolova. (Foto 1: izvor web predsjednica.hr).