Pravobraniteljica sudjelovala na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Maloj Subotici

Međunarodni dan borbe protiv nasiljaDanas je u Maloj Subotici, u organizaciji Policijske uprave međimurske u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i partnerima, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nakon obilaska preventivno-edukativnih postava u atriju Doma kulture pod sloganom „Stop nasilju nad ženama“, sudionice i sudionici su davali izjave za medije. Izjavu je dala i pravobraniteljica Višnja Ljubičić osvrnuvši se na težak položaj Romkinja koje žive u visokom riziku od rodno uvjetovanog nasilja, uzimajući u obzir da je romska populacija u Hrvatskoj najbrojnija u Međimurskoj županiji. Najzastupljeniji oblici nasilja prema Romkinjama su prije svega fizičko i seksualno nasilje u obitelji, ali također i trgovanje ljudima, dogovoreni (prisilni) maloljetnički brakovi i prisilno prosjačenje. Romkinje su zbog svog lošeg socioekonomskog statusa, niske razine obrazovanja i visoke stope nezaposlenosti u nezavidnom položaju u kojemu se zbog nedostatka vlastite samostalnosti i integriteta teško mogu suprotstaviti navedenim oblicima nasilja. Nažalost, nasilje se vrlo rijetko prijavljuje nadležnim službama.

Na skupu je prezentiran preventivni program policije i partnera „Živim život bez nasilja“ i prikazan edukativno-dokumentarni film „Udaj se kad si spremna“. Događanje je zaključeno glazbeno-scenskim programom.

Iz medija:

MUP, 24.11.2017.

Međimurska županija, 24.11.2017.

NOVA TV, Dnevnik, 24.11.2017.

Međimurske novine, 24.11.2017.

Studio M, 24.11.2017.

e-međimurje, 25.11.2017.