Okrugli stol "Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji"

22rujnaEUdomPovodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - 22. rujna Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku danas je u Zagrebu organiziralo okrugli stol na temu „Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji“. Nazočnima se prigodnim govorom obratila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić koja je, između ostalog, najavila donošenje Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2017. do 2022. godine na današnjoj sjednici Vlade RH.

 

Tijekom uvodnih izlaganja o problematici nasilja nad ženama s aspekta rada policije, s osvrtom i na prevenciju i na represiju, govorila je policijska službenica za prevenciju MUP-a, Marija Goatti, dok je iskustva i izazove u radu sa ženama žrtvama obiteljskog nasilja prezentirala predsjednica Ženske grupe Karlovac „Korak“, Mirjana Duduković.

Nakon izlaganja uslijedila je diskusija u koju se uključila predstavnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Mladenka Morović upozoravajući na važnost temeljitijeg educiranja institucija koje su uključene u sustav suzbijanja i prevencije nasilja nad ženama – policije, sudstva, socijalnih službi, uključujući njihovu edukaciju i o mogućnostima zapošljavanja žrtava obiteljskog nasilja.

Pravobraniteljica duži niz godina prati provedbu potpora i mjera aktivne politike zapošljavanja u nadležnosti HZZ-a, a koje se ne provode dovoljno u odnosu na posebnu skupinu nezaposlenih - žrtve obiteljskog nasilja, posebno je zabrinjavajuće što se ove mjere ne provode po svim županijama.

Moderatorica okruglog stola sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske i stručnjakinja iz područja zaštite od nasilja u obitelji, Branka Žigante Živković, istaknula je važnost ustanovljenja trajnog monitoringa „Femicide Watch“ koji je pokrenula Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova s ciljem sveobuhvatnog monitoringa: prikupljanja podataka, analize slučajeva ubojstava žena i izvještavanja. Isto tako, govorila je o odgovornosti koje ima društvo, ali i svaki/a pojedinac/ka u zaštiti žrtava nasilja u obitelji.

U spomen na tragično ubojstvo triju žena - sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i stranke Gordane Oraškić koje je, tijekom održavanja brakorazvodne parnice na Općinskom sudu u Zagrebu, dana 22. rujna 1999. godine ubio suprug stranke u postupku, okrugli stol je bio započet minutom šutnje, odavanjem počasti tim i svim drugim tragično nastradalim žrtvama nasilja u obitelji.