Pučka pravobraniteljica predstavila rezultate istraživanja o diskriminaciji

Istraživanje PPDanas su u Zagrebu, u organizaciji Pučke pravobraniteljice, predstavljeni rezultati „Istraživanja o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije“, provedenog u okviru projekta „Mjerenje (ne)jednakosti u Hrvatskoj“. Riječ je o istraživanju koje je treće takvo u nizu, nakon što ga je Pučka pravobraniteljica pod istim nazivom provela 2009. i 2012. godine. Ostvaren je reprezentativan uzorak na nacionalnoj razini.

Na predstavljanju u Kući Europe u Zagrebu o istraživanju su govorile pučka pravobraniteljica Lora Vidović, njezina zamjenica Tena Šimonović Einwalter i Mirna Cvitan iz agencije Ipsos puls.

Neki od rezultata tiču se diskriminacijskih osnova u nadležnosti Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Tako je na tvrdnju „žene i muškarci nisu jednaki po prirodi, pa ne mogu niti imati jednaku društvenu ulogu“ potvrdno odgovorilo 19,5% ispitanika/ca, a na tvrdnju „osjećao/la bih se izrazito neugodno kada bih doznao/la da je netko od mojih kolega na poslu ili susjeda homoseksualac ili lezbijka“, potvrdno je odgovorilo 17,2% ispitanika/ca. Iz navedenog proizlazi da otprilike svaki peti stanovnik/ca Republike Hrvatske ima određene predrasude temeljem spola, a otprilike svaki šesti temeljem spolne orijentacije. Također je zanimljiv rezultat ispitivanja percepcije koja društvena skupina se najčešće susreće s diskriminacijom u Hrvatskoj: najugroženijom skupinom označeni su Romi (20,2% ispitanika/ca), a odmah zatim LGBT osobe (10,8%).

Cjelovito istraživačko izvješće dostupno je na mrežnim stranicama Pučkog pravobranitelja.