Dogovorena dugoročna suradnja u provedbi edukacija centara za socijalnu skrb

MDOMSPNa inicijativu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnje Ljubičić, održan je zajednički sastanak sa predstavnicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sastanak je održan u cilju razmjene iskustava i jačanja daljnje suradnje, a posebice na temu provođenja edukacija iz prepoznavanja i prevencije obiteljskog nasilja te provedbe načela ravnopravnosti spolova na području roditeljske skrbi.

Iz dosadašnje prakse Pravobraniteljice, kao i zaprimljenih pritužbi građana/ki, uočeno je da se u pojedinim slučajevima ponavljaju primjeri loše prakse radi čega je Pravobraniteljica nadležnim centrima za socijalnu skrb upućivala upozorenja i preporuke. Stoga će navedene edukacije biti namijenjene stručnim djelatnicima/icama i ravnateljima/icama centara za socijalnu skrb, a provodit će ih Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uz potporu i suradnju resornog ministarstva.

Predviđeno je da se edukacije provode terenski, na području cijele Hrvatske uz holistički pristup te analizu pojedinih slučajeva iz dosadašnje prakse Pravobraniteljice. Ispred ministarstva sastanku su nazočile Sandra Batlak, koordinatorica za ravnopravnost spolova, Natali Sergo Kozumplik i Ivana Kokić Ajazaj, a ispred institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, pored Pravobraniteljice, nazočili su savjetnici za pravna pitanja Nebojša Paunović i Martina Krnić te rukovoditeljica Službe za opće poslove, Mladenka Morović.