Sastanak s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

MDOMSPNa inicijativu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnje Ljubičić, u prostorijama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održan je sastanak pravobraniteljice Višnje Ljubičić i ministrice Nade Murganić. Sastanak je održan u cilju nastavka dosadašnje dobre suradnje vezane za zajednička područja rada te razmjenu iskustava. Pravobraniteljica se posebno osvrnula na zaprimljene pritužbe iz područja roditeljske skrbi (posebice očeva koji iznose sumnju na spolnu diskriminaciju) te na pritužbe iz područja nasilja u obitelji (nedosljedna provedba Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji od strane centara za socijalnu skrb).

Raspravljalo se i o ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija), za čiju se ratifikaciju Pravobraniteljica kontinuirano zalaže.

Pravobraniteljica je ukratko predstavila svoje ovlasti iz Zakona o ravnopravnosti spolova kao i ostala područja iz svoje nadležnosti istaknuvši pritom važnost kontinuiranih edukacija svih dionika koji se u svom radu susreću sa pitanjem spolne diskriminacije, uključujući i djelatnike/ice iz sustava socijalne skrbi.

Pravobraniteljica se osvrnula i na pojedina pitanja vezana uz primjenu pravnog instituta rehabilitacije kod nasilja u obitelji kao i na pojedine pritužbe koje je zaprimila vezano uz navedenu problematiku.