Dodjela nagrada najboljim poduzetnicama

WomeninAdriaWEBPovodom Svjetskog tjedna poduzetništva koji se obilježava od 14. -20. studenog, Women in Adria obilježile su ga dodjelom nagrada najboljim poduzetnicama u 4 kategorije: za Star-up poduzetnicu godine, Mikro poduzetnicu godine, Perspektivnu poduzetnicu godine i Inspirativnu poduzetnicu godine. Prisutnima se uvodnom riječi obratila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekavši da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja Europske unije koja ima vlastitu Strategiju razvoja ženskog poduzetništva, da udio žena poduzetnica u ukupnom gospodarstvu Republike Hrvatske iznosi svega oko 30%, što je neznatno manje od europskog prosjeka. Naglasila je da je broj žena poduzetnica u Hrvatskoj porastao za čak 23% u posljednjih 15 godina, što pokazuje da interes žena za poduzetništvo postoji te da je stoga na društvu da ukloni prepreke s kojima se žene susreću prilikom ulaska u poduzetničke vode.

Budući da žene još uvijek odrađuju dvije smjene, onu na poslu i onu  u kući, neophodno je donijeti i provoditi mjere za stvaranje ravnoteže poslovnog i privatnog života, odnosno ravnopravne podjele poslova vezanih uz dom i obitelj između žena i muškaraca. Na tragu toga je i novi EU projekt institucije Pravobraniteljice pod nazivom „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ čiji su ciljevi: uklanjanje rodnih stereotipa, nametnutih rodnih uloga i „muških“ i „ženskih“ profesija, usklađivanje obiteljskog i poslovnog života za žene i muškarce, uklanjanje nejednakosti unutar obitelji, edukacija poslodavaca o važnosti senzibiliziranog pristupa prema majkama te promoviranje aktivne uloge očeva u formativnim godinama razvoja djeteta.

Prigodom dodjele nagrada predstavljena je i knjiga sa 50 inspirativnih poduzetnica, Krešimir Lipovšćak je predstavio prilike za rast poslovanja u EU, a Selma Prodanović život jedne poduzetnice.

Nagrada za inspirativnu poduzetnicu dodijeljena je Lidiji Karagi i Aniti Cvetić Oreščanin, osnivačiacma tvrtke Poslovna inteligencija. Najboljom start-up poduzetnicom proglašena je molekularna biologinja Anita Bušić, vlasnica i direktorica tvrtke Live Good. Nagradu u kategoriji Perpsektivna poduzetnica dobila je Mirjana Brlečić, vlasnica i direktorica tvrtke Priroda liječi. Mikro poduzetnicom godine proglašena je Ranka Grgić Posavec iz tvrtke Lumaris studio.