Održan XXI. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom

SimpozijZajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Grad Zagreb, pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva socijalne politike i mladih te Gradonačelnika Grada Zagreba, organizirali su u Hotelu Holiday XXI. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem o temi: Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom – primjena i monitoring.

Na simpoziju su sudjelovali predstavnici/ice brojnih organizacija civilnog društva (domaćih i stranih) te državnih institucija koje se bave navedenom problematikom, a simpoziju je nazočila i savjetnica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.
 
Na simpoziju se raspravljalo o brojim pitanjima i problemima sa kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu, a posebice na tržištu rada i zapošljavanja (kvotno zapošljavanje, poticaj za zapošljavanje osoba s invaliditetom, inkluzivni dodatak). Također su izneseni i prijedlozi te inicijative kojima bi se položaj osoba s invaliditetom poboljšao. Položaju žena s invaliditetom značajniju pažnju pridaje i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja u svojim godišnjim izvješćima o radu analizira problematiku obrazovanja, zapošljavanja i rada žena s invaliditetom te nasilja u obitelji, kao i seksualnih i reproduktivnih prava žena s invaliditetom koje su na svim područjima života izložene riziku višestruke diskriminacije.