Pravobraniteljica posjetila Caritasovo prihvatilište za zlostavljane žene i majke s djecom

Caritas za web 4Pravobraniteljica Višnja Ljubičić sastala se sa zamjenikom ravnatelja Caritasovog prihvatilišta za zlostavljene žene i majke s djecom Biskupije šibenske, Miljenkom Jukićem kako bi razgovarala o oblicima suradnje, razgledala prostorije prihvatilišta i skloništa za beskućnike te saslušala probleme s kojima se susreću štićenice prihvatilišta, odnosno žrtve obiteljskog nasilja. Pravobraniteljica je sa ženama i majkama koje su sa svojom djecom smještene u prihvatilištu razgovarala o njihovim problemima, sudskim postupcima, kao i postupcima pred drugim nadležnim tijelima.

U suradnji sa socijalnim radnicima/cama prihvatilišta, pravobraniteljica je štićenice upoznala s radom institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te s mogućnošću da se iste obrate direktno instituciji sa svrhom zaštite njihovih prava od spolne diskriminacije.

Pravobraniteljica je također obišla sve prostorije prihvatilišta kao i novo sklonište za beskućnike, kako bi se osobno uvjerila kakvi su uvjeti života u prihvatilištu. Konačno, pravobraniteljica je zamjeniku ravnatelja predstavila svoja iskustva i prijedloge za unaprjeđenje skrbi o žrtvama nasilja u obitelji i dogovorila buduću intenzivniju suradnju u svrhu ostvarenja efikasnije koordinacije rada nadležnih tijela, prvenstveno Centara za socijalnu skrb i policije, a s ciljem kvalitetnije zaštite prava zlostavljanih žena.