Pravobraniteljica na okruglom stolu o poduzetništvu žena u RH

GTF17122015WEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na okruglom stolu o poduzetništvu žena u RH koji je u Zagrebu organizirao Gender Task Force - Inicijativa za održivi rast. Na dnevnom redu okruglog stola bio je pregled provedbe Strategije razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj te rasprava o statistici, prikupljanju podataka za praćenje Strategije i određivanje budućih koraka. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić naglasila je u raspravi važnost vođenja rodne statistike te podsjetila da počeci vođenja rodne statistike sežu u vrijeme pregovora za pristup Europskoj uniji.

Nepostojanje sustavno vođene rodne statistike predstavlja veliki problem vezano za podatke o poduzetnicama, ženama u upravljačkim strukturama, osnivačicama OPG-ova, obrtnicama i sl. Pravobraniteljica je govorila i o sudjelovanju institucije Pravobraniteljice u izradi Strategije tijekom koje su korišteni statistički pokazatelji kojima je Pravobraniteljica raspolagala vezano za zastupljenost žena u upravljačkim strukturama. Važnost vođenja rodne statistike je u tome što statistički podaci ukazuju na trendove i ključne probleme te time pružaju  temelj za uočavanje nedostataka i učinkovitije pronalaženje rješenja. Pravobraniteljica je govorila i o Bazi poslovnih žena koja se razvija u okviru EU Progress projekta koji provodi zajedno s projektnim partnerima, a koja će osim u RH biti najvjerojatnije prihvaćena i na regionalnoj razini. Po tom uzoru trebalo bi izraditi i bazu poduzetnica. Pravobraniteljica je posebno istaknula važnost mentorstva kojem se ne posvećuje dovoljna pažnja, a prenošenje iskustava i znanja u izradi projekata ili donošenju odluka izuzetno je važno za razvoj ženskog poduzetništva i veću zastupljenost u upravljačkim strukturama.
 
U radu okruglog stola sudjelovali/e su Tajana Kesić Šapić i Suzana Prkić Jurić, predstavnice Hrvatske gospodarske komore, Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta te predstavnice ministarstva poduzetništva i obrta Božena Gajica Uzelac i Jasminka Keser te predstavnici i predstavnice udruga poduzetnica Krug i BPW, CEPOR-a, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore, Saveza zadruga, FINA-e, GTF-IOR-a, županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, Državnog zavoda za statistiku i dr.