Obilježavanje Međunarodnog dana djevojaka i žena u ICT sektoru

ICT2015webU organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) u suradnji s Fakultetom elektronike i računarstva i tvrtke Ericsson Nikola Tesla, a povodom obilježavanja „Međunarodnog dana djevojaka i žena u ICT sektoru“, održan je na FER-u okrugli stol  „Djevojke i žene u hrvatskom ICT sektoru – obje strane medalje“ s ciljem promocije važnosti ravnopravnog sudjelovanja žena u informacijsko-komunikacijskom sektoru te poticanja aktivnosti usmjerenih popularizaciji zapošljavanja većeg broja žena u ovom propulzivnom sektoru hrvatskog gospodarstva.

Prisutnima se obratila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je između ostalog istaknula kako je ICT sektor najbrže rastuća grana gospodarstva i ekonomije koja svake godine stvara 120.000 novih radnih mjesta, a da zbog razlika u vještinama i zahtjevima - i usprkos rastućoj nezaposlenosti - prema mišljenju Europske komisije u 2020. bi moglo doći do manjka od 900.000 obrazovanih ICT radnika.  Prema istraživanju agencije Gartner, udio žena među IT direktorima i direktoricama nije se mijenjao od 2004. godine te se i dalje kreće oko 15%.
 
Prema istraživanju Europske Unije iz prošle godine, samo 29% žena ima diplomu PMF-a, ili FER-a koja bi im omogućila rad u IT sektoru, a svega 4% njih će se zaista i zaposliti u tom sektoru. Žene također češće napuštaju ovaj sektor te u njemu ima svega 9% žena preko 45 godina. Istraživanje je pokazalo da je trend obrnut, europski bruto društveni proizvod bi bio veći 9 milijardi eura godišnje, a i sam IT sektor bi bio profitabilniji jer tvrtke koje imaju raznolik management ostvaruju 35% veći povrat svojim vlasnicima.
 
WomeninICT22042015WEBJedna od mjera koja može pomoći u privlačenju više žena u IT sektor su uzori jer oni dokazuju da je nešto moguće biti i postati. Najmoćnije žene u biznisu imaju diplomu iz područja koja se odnose na akademske discipline znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.  Prema Fortune-ovoj listi najmoćnijih žena u biznisu za 2014., njih 30% ima završen preddiplomski studij jedne od ovih disciplina, uključujući i broj jedan na listi - Ginni Rometty, izvršne direktorice IBM-a, koja je ujedno i prva žena na čelu ove kompanije. Iza nje je izvršna direktorica General Motors-a, Mary Barra, te čelnica Hewlett-Packarda, Meg Whitman, izvršna direktorica Yahoo-a, Marissa Mayer i dr.

Uloga i doprinos žena u raznim područjima javnog života kroz povijest uglavnom su ostale nezabilježene ili marginaliziranog značaja. To ne znači da ih nije bilo. U povijesti su se pojavile žene čiji su pronalasci često donijeli preokret u razvoju tehnologije (sjetimo se Ade Lovelace koju se danas naziva prvom programerkom ili Grace Hopper, inovatorice, pa čak i Hedy Lamarr koju se ističe kao ljepoticu i glumicu, a rijetki znaju da je bila i inovatorica u području bežičnih komunikacija. 1942. prijavila je patent upravljanja torpeda izmjenjivim frekvencijama koje bi stoga tada bilo nemoguće predvidjeti i omesti. Iako Mornarica SAD taj izum nije iskoristila, ta se tehnologija, bez koje bi bio nemoguć WiFi, i danas koristi za mobilne telefone i za upravljanje frekvencijama. Za života nije dobila zaradu i zahvalu za svoj izum, smatraju je velikom inovatoricom, pa se međunarodni Dan izumitelja slavi 9. studenoga, na njezin rođendan.
 
Promjene u rodnim odnosima, osnaživanje žena te suzbijanje rodnih i seksualnih stereotipa i mitova, temelji su za postizanje pune ravnopravnosti na korist cjelokupnog društva. Za postizanje ovog cilja, obrazovanje predstavlja esencijalni čimbenik koji može osigurati učinkovito suzbijanje rodnih stereotipa. U tom smislu, promocija rodno ravnopravnog obrazovanja temelj je za postizanje pune faktične ravnopravnosti između žena i muškaraca u svim društvenim sferama, a posebice u ICT sektoru koji je također rodno percipiran kao muški sektor.
 
Razna istraživanja ukazuju na to da veći broj žena dospijeva dalje u obrazovanju od muškaraca, da pohađa više tečajeva na višim obrazovnim nivoima, a da istovremeno imaju manje prilika za zapošljavanje, da su potplaćene i zaustavljane u napredovanju u karijeri (tzv. fenomeni „staklenog stropa“ i „curećih cijevi“).

Pravobraniteljica je naglasila da ravnopravno obrazovanje predstavlja temelj osobnog i društvenog prosperiteta, odnosno individualnog osjećaja ispunjenosti te omogućava širu društvenu kako kulturnu tako i ekonomsku korist. Uklanjanje rodne nejednakosti jača socijalnu koheziju i omogućava kvalitetniji kako osobni razvoj tako i ravnopravan te ravnomjeran razvoj cjelokupnog društva.

Više o Girls in ICT

Dan djevojaka i žena u informacijsko komunikacijskim tehnologijama obilježava se širom svijeta još od 2010. godine. Do danas je u obilježavanju ovog dana sudjelovalo više od 111.000 djevojaka u oko 3.500 događaja održanih u 140 zemalja širom svijeta. Inicijativa je pokrenuta od strane Svjetske telekomunikacijske zajednice (ITU) s ciljem podizanja svijesti o značaju uključivanja djevojaka u područje informacijsko komunikacijskih tehnologija i promicanja prednosti koje sa sobom nosi karijera u tom sektoru. Kao međunarodna inicijativa, ovaj dan se obilježava u cijelom svijetu.

Iz medija:

Mnogo manje žena nego muškaraca upisuje FER, zagrebancija, 27.4.2015.

Sve više žena u ICT-u, liderpress.hr, 23.4.2015.

Međunarodni dan djevojaka i žena u ICT-u, Ericsson Nikola Tesla d.d., 23.4.2015.

HAKOM obilježio Međunarodni dan djevojaka i žena u informacijsko komunikacijskom sektoru, Women in Adria, 22.4.2015.

 

Attachments:
Download this file (Novosti, 3.7.2015.pdf)Novosti, 3.7.2015.pdf[ ]622 Kb