Gostovanje Pravobraniteljice na Studijskom centru socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu

Pravni fax za webNa poziv i u organizaciji dr.sc. Marine Milić Babić, izvoditeljice kolegija Socijalni rad i ljudska prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Studijskom centru socijalnog rada, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić je održala studentima/icama završne godine studija predavanje na temu: „Iskustva Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u području suzbijanja diskriminacije“.

Pravobraniteljica je u izlaganju pojasnila svoje zakonske ovlasti i područja djelovanja, a sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova, predstavivši ujedno i rad institucije. Pritom se posebno osvrnula na područje rada i zapošljavanja, nasilja u obitelji, roditeljske skrbi, obrazovanja, medija, političkog sustava i pravosuđa kao i spolnih stereotipa koji su još uvijek prisutni u svim sferama života. Kroz opise pojedinih slučajeva Pravobraniteljica je ukazala na primjere loše prakse u radu nadležnih institucija koji sudjeluju u protokolu zaštite žrtava od obiteljskog nasilja, posebice rada centara za socijalnu skrb vezano uz nasilje u obitelji  i roditeljsku skrb. Također su predstavljeni i slučajevi spolnog uznemiravanja i diskriminacije  na radu.

Kroz diskusiju sa studentima/icama, koja je uslijedila nakon izlaganja, pravobraniteljica je pozvala na suradnju i sudjelovanje u istraživanjima, posebice prilikom izrade završnih diplomskih i doktorskih radova čija tematika će se odnositi na područje rada djelovanja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.